Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ANALITIČKA GEOMETRIJA

Objasnjenje zadatka sa GMT

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Objasnjenje zadatka sa GMT

Postod anna_ » Ponedeljak, 23. Mart 2015, 10:51

Pozdrav svima. :)

Treba mi pomoc pri resavanju zadataka sa GMT. Nije mi jasan postupak pri njihovom resavanju, bila bih zahvalna nekome ako bi mogao da mi objasni na sta da obratim paznju pri njihovom resavanju, odakle da krenem, svaki zadatak se resava drugacije ni priblizno slicno, totalno sa zbunjena. :kojik:
Npr.
Date su tacke [inlmath]A(1,0)[/inlmath] i [inlmath]B(5,0)[/inlmath]. Odrediti GMT [inlmath]M(x,y)[/inlmath] u ravni za koje je [inlmath]\frac{BM}{AM}=5[/inlmath].

Odakle da krenem i kako? Pa moze li molim vas malo detaljnije objasnjenje resavanja ovakvih zadataka sa GMT?
Poslednji put menjao Daniel dana Ponedeljak, 23. Mart 2015, 19:58, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latex-tagova
anna_  OFFLINE

Zahvalio se: 13 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Objasnjenje zadatka sa GMT

Postod anna_ » Ponedeljak, 23. Mart 2015, 11:12

Ja se izvinjavam sto sam postavila temu u pogresnu rubriku, uopste nisam primetila pa bih bila zahvalna da je moderatori premeste u rubriku Analiticka geometrija. Hvala unapred.
anna_  OFFLINE

• +2

Postod desideri » Ponedeljak, 23. Mart 2015, 11:52

Dobro došla na forum.
Geometrijsko mesto tačaka koje se ovde zahteva je kružnica sa centrom u [inlmath]\left(\frac{5}{6},0\right)[/inlmath] poluprečnika takođe [inlmath]\frac{5}{6}[/inlmath].
Evo kako se dobija. Rastojanje između dve tačke u ravni dato je sa:
[dispmath]d=\sqrt{(y_2-y_1)^2+(x_2-x_1)^2}[/dispmath]
Za tačku [inlmath]A[/inlmath] je [inlmath]x[/inlmath] koordinata [inlmath]1[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] koordinata [inlmath]0[/inlmath]. Za tačku [inlmath]B[/inlmath] je [inlmath]x[/inlmath] koordinata [inlmath]5[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] koordinata [inlmath]0[/inlmath]. Tačka [inlmath]M[/inlmath] (zapravo, GMT tačaka [inlmath]M[/inlmath]) ima nepoznate koordinate [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath]. Postavljamo (prema uslovu zadatka) da rastojanje od [inlmath]B[/inlmath] do [inlmath]M[/inlmath] bude [inlmath]5[/inlmath] puta veće od rastojanja od [inlmath]A[/inlmath] do [inlmath]M[/inlmath]:
[dispmath]\sqrt{(0-y)^2+(5-x)^2}=5\sqrt{(0-y)^2+(1-x)^2}[/dispmath]
Ovo se "bezbolno" može kvadrirati jer su potkorene veličine pozitivne, pa se ne gubi informacija o znaku. Posle sređivanja je:
[dispmath]x^2+y^2=\frac{5}{3}x[/dispmath][dispmath]x^2-2\cdot\frac{5}{6}x+\frac{25}{36}-\frac{25}{36}+y^2=0[/dispmath][dispmath]\left(x-\frac{5}{6}\right)^2+y^2=\frac{25}{36}[/dispmath]
Eto, to je pomenuta kružnica. Najbolje je da je nacrtaš, biće jasnije.
Moja dobronamerna preporuka je da ubuduće opišeš i svoje pokušaje rada zadatka, dokle si stigla i slično, kao i da daš rezultat ako ga imaš, pošto je to u skladu sa pravilnikom foruma, a lakše je i bilo kom ko ti odgovara. A kad kucaš formulu u Latex-u ubaci je između dva [equation] taga, tako da najpre klikneš na karticu gore iznad poruke.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod anna_ » Ponedeljak, 23. Mart 2015, 12:39

Hvala puno za zadatak, rezultat je tacan i hvala za savet za koriscenje Latex-a.
anna_  OFFLINE

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA