Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ANALITIČKA GEOMETRIJA

Zapremina piramide

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Zapremina piramide

Postod Shady » Četvrtak, 27. Avgust 2015, 15:06

Eh,ovo je moj problem.
Izračunati zapreminu četverostrane piramide [inlmath]ABCDQ[/inlmath] ako je [inlmath]Q(-8,0,-7)[/inlmath]

Baza je paralelogram [inlmath]A(-1,-5,-6)\;B(-4,4,3)\;C(-4,10-10)\;D(-1,1,1)[/inlmath]
Ima tu još zadatka ali uradio sam to prije ovo me buni.

Zapremina se računa prema formuli [inlmath]\frac{1}{3}BH[/inlmath] ali kako su mi date koordinate ove tačke ja ne znam da li je u pitanju pravilna četverostrana piramida ili nije i to ne razumijem kako da dobijem.
Shady  OFFLINE

Zahvalio se: 19 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Zapremina piramide

Postod Lazar » Četvrtak, 27. Avgust 2015, 18:12

ja ne znam da li je u pitanju pravilna četverostrana piramida ili nije i to ne razumijem kako da dobijem.

Nadji sredinu osnovice (neka bude tacka [inlmath]P[/inlmath]) ,nakon toga nadji vektor [inlmath]\vec{PQ}[/inlmath]. Ako je on normalan na vektor [inlmath]\vec{AC}[/inlmath], recimo,onda je prava piramida (prava stoji pravo,a pravilna ima cetvorougao sa jednakim stranicama za osnovu) .Uslov normalnosti dva vektora je [inlmath]\vec p\cdot\vec q=0[/inlmath]. Mozda postoji neki drugi nacin,ali ovo mi jedino pada na pamet i nadam se da je ispravno :)
Prokleta mogucnost izbora mora da postoji...
Korisnikov avatar
Lazar  OFFLINE

Zahvalio se: 5 puta
Pohvaljen: 5 puta

Postod Daniel » Četvrtak, 27. Avgust 2015, 19:22

Lazar je napisao:Nadji sredinu osnovice (neka bude tacka [inlmath]P[/inlmath]) ,nakon toga nadji vektor [inlmath]\vec{PQ}[/inlmath]. Ako je on normalan na vektor [inlmath]\vec{AC}[/inlmath], recimo,onda je prava piramida

Evo ilustracije primera u kojem je ispunjeno sve ovo što si rekao, a piramida ipak nije prava. :)

piramida.png
piramida.png (1.95 KiB) Pogledano 1553 puta

Uslov normalnosti [inlmath]\vec{AC}[/inlmath] i [inlmath]\vec{PQ}[/inlmath] jeste potreban, ali ne i dovoljan da bi piramida bila prava. Potreban i dovoljan uslov je da [inlmath]\vec{PQ}[/inlmath] bude normalan na ravan osnove, tj. ravan određenu tačkama [inlmath]A[/inlmath], [inlmath]B[/inlmath], [inlmath]C[/inlmath] i [inlmath]D[/inlmath].

Ali, za rešavanje ovog zadatka potpuno je nebitno da li je piramida prava ili nije, i to i nije potrebno određivati. Radi nalaženja zapremine piramide, može se iskoristiti svojstvo mešovitog proizvoda tri vektora, da je njegova apsolutna vrednost jednaka zapremini paralelopipeda konstruisanog nad ta tri vektora.
O mešovitom proizvodu možeš pročitati u ovoj temi.

Shady je napisao:Baza je paralelogram [inlmath]A(-1,-5,-6)\;B(-4,4,3)\;C(-4,10-10)\;D(-1,1,1)[/inlmath]

S ovako zadatim vrednostima, neće biti paralelogram. Pretpostavljam da si pogrešio oko jednog minusa, ali stvarno ne razumem da vam je toliko teško da, kad postavite pitanje, proverite jeste li sve podatke tačno napisali.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Shady » Četvrtak, 27. Avgust 2015, 19:44

Greška je kod [inlmath]C(-4,10,10)[/inlmath] izvinjavam se,sada je pravilno.

Misliš da iskoristim formulu
[dispmath]V=\frac{1}{3}\left|\left(\vec a\times\vec b\right)\cdot\vec c\right|[/dispmath]
Imam vektore [inlmath]\vec{a},\vec{b}[/inlmath] ali da bi našao [inlmath]\vec{c}[/inlmath] tj. visinu potrebna mi je tačka na paralelogramu koja spaja [inlmath]Q[/inlmath] i tu tacku pod pravim uglom na povrsini paralelograma,s obzirom da nije pravilna ta tačka nije u centru,jel tako?

Imam osjećaj da nesto veliko promašim konstantno,ne čudi me,dosta spremanja matematike za danas :D
Shady  OFFLINE

Pohvaljen: 3 puta

• +2

Postod Daniel » Četvrtak, 27. Avgust 2015, 20:04

Pročitaj još jednom geometrijsku interpretaciju mešovitog proizvoda. Njegova apsolutna vrednost jednaka je zapremini paralelopipida konstruisanog nad ta tri vektora. Znači, visina paralelopipeda se nigde ne pominje. Pominju se samo ivice paralelopipeda, a njih već imaš.

Za prva dva vektora možeš izabrati [inlmath]\vec{AD}[/inlmath] i [inlmath]\vec{AB}[/inlmath], ili možeš izabrati [inlmath]\vec{BA}[/inlmath] i [inlmath]\vec{BC}[/inlmath], ili [inlmath]\vec{CB}[/inlmath] i [inlmath]\vec{CD}[/inlmath]... A za treću ivicu možeš izabrati ili [inlmath]\vec{AQ}[/inlmath], ili [inlmath]\vec{BQ}[/inlmath], ili [inlmath]\vec{CQ}[/inlmath], ili [inlmath]\vec{DQ}[/inlmath]. Bilo koju od tih kombinacija da izabereš, treba da dobiješ uvek jedno isto rešenje. Možeš isprobavati, pa se u to i uveriti. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Shady » Četvrtak, 27. Avgust 2015, 20:43

Hvala ti kralj si :D

Pretpostavio sam da je jednostavno,i pročitat ću to još jednom,smorilo me :D

Pozdrav
Shady  OFFLINE