Cetvorougao u ravni

PostPoslato: Petak, 03. Jun 2016, 14:32
od Anana
Zdravo, da li moze neko da mi objasni kako bi se resavao zadatak ovog tipa, uopste nemam ideju. :)

-Cetvorougao u ravni [inlmath]xOy[/inlmath] zadat je relacijama:
[dispmath]x\ge0\\
y\ge0\\
x-y+2\ge0\\
x+y-8\le0\\[/dispmath]
Kolika je povrsina tog cetvorougla?

Re: Cetvorougao u ravni

PostPoslato: Petak, 03. Jun 2016, 17:56
od xyz
Iz treće i četvrte nejednačine dobijamo [inlmath]y\le x+2[/inlmath] i [inlmath]y\le8-x[/inlmath] Nacrtamo f-je [inlmath]y=x+2[/inlmath] i [inlmath]y=8-x[/inlmath] i označimo površinu kojeg dijela ravni tražimo. Nađemo tačku presjeka i površinu odredimo pomoču integrala.

PostPoslato: Petak, 03. Jun 2016, 19:49
od Daniel
Računati ovu površinu pomoću integrala bilo bi gađanje komaraca topovima. :)
Mislim, može, ali zaista nema potrebe. Dovoljno je uočiti da se tražena površina sastoji iz jednog pravougaonika (na slici obeleženog zeleno) i dva pravougla jednakokraka trougla (na slici obeležena crveno i plavo):

cetvorougao.png
cetvorougao.png (3.34 KiB) Pogledano 976 puta

Stranice pravougaonika vrlo lako odredimo, samim tim odredimo i njegovu površinu.
Za trouglove su nam dovoljne dužine kateta, koje takođe vrlo lako odredimo, a zatim površine trouglova računamo tako što znamo da svaki od njih (pošto su pravougli jednakokraki) predstavlja polovinu kvadrata presečenog po dijagonali...

@Anana, „Pomoc oko zadatka :)“ nije adekvatan naziv teme, pa sam je preimenovao. Molim te, obrati pažnju na tačku 9. Pravilnika ubuduće.

PostPoslato: Subota, 04. Jun 2016, 23:17
od Anana
Hvala puno na pomoci!

Izvinjavam se za naslov :blush: