Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba


Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ANALITIČKA GEOMETRIJA

Minimalan zbir dužina duži – prijemni ETF 2019.

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]
  • +1

Minimalan zbir dužina duži – prijemni ETF 2019.

Postod Jovan111 » Sreda, 10. Jul 2019, 13:22

Prijemni ispit ETF – 24. jun 2019.
20. zadatak


U Dekartovom pravouglom koordinatnom sistemu date su tačke [inlmath]A(2,1)[/inlmath] i [inlmath]B(4,3)[/inlmath]. Ako je [inlmath]C[/inlmath] tačka na [inlmath]x[/inlmath]-osi za koju je zbir dužina duži [inlmath]AC[/inlmath] i [inlmath]BC[/inlmath] minimalan, tada je taj zbir jednak:
[inlmath]\enclose{circle}{A)}\;2\sqrt5;\quad[/inlmath] [inlmath]B)\;\sqrt2\left(1+\sqrt5\right);\quad[/inlmath] [inlmath]C)\;4\sqrt2;\quad[/inlmath] [inlmath]D)\;\frac{5}{2};\quad[/inlmath] [inlmath]E)\;1.[/inlmath]Neka su date tačke [inlmath]A(2,1)[/inlmath] i [inlmath]B(4,3)[/inlmath]. Iako "pogađanjem" nećemo rešiti ovaj zadatak, ipak možemo doći na ideju kako da ga rešimo. Pretpostavimo postojanje neke tačke [inlmath]T[/inlmath] koja jeste na [inlmath]x[/inlmath]-osi, i koja bi mogla odgovarati zadatkom opisanoj tački [inlmath]C[/inlmath]. Tada primetimo da je zbir dužina [inlmath]AT+BT[/inlmath] analogan zadatkom traženom zbiru. Takođe, primetimo tačku [inlmath]A_1[/inlmath] simetričnu tački [inlmath]A[/inlmath] u odnosu na [inlmath]x[/inlmath]-osu. Možemo uočiti [inlmath]AT=A_1T[/inlmath], jer su to stranice jednakokrakog trougla [inlmath]AA_1T[/inlmath], te važi [inlmath]AT+BT=A_1T+BT[/inlmath].

minimalan zbir.PNG
minimalan zbir.PNG (6.85 KiB) Pogledano 2370 puta

Na osnovu rečenog zaključujemo da će minimalan zbir dužina [inlmath]AC+BC[/inlmath], analogan [inlmath]AT+BT[/inlmath], postojati akko se tačka [inlmath]C[/inlmath] bude nalazila na duži [inlmath]A_1B[/inlmath], jer bi tada važilo:
[dispmath]AC+BC=A_1C+BC=A_1B[/dispmath] gde je [inlmath]A_1B[/inlmath] stranica trougla [inlmath]A_1TB[/inlmath], a znamo da je dužina jedne od stranica trougla manja od zbira druge dve stranice, to jest:
[dispmath]A_1B<A_1T+BT\iff AC+BC<AT+BT[/dispmath] Koordinate tačke [inlmath]A_1[/inlmath] veoma se lako mogu naći iz koordinatnog sistema, kao koordinate tačke simetrične tački [inlmath]A(2,1)[/inlmath] u odnosu na [inlmath]x[/inlmath]-osu, pa je [inlmath]A_1(2,-1)[/inlmath]. Ostaje rešiti zadatak, a postupak rešavanja je priložen ispod.
[dispmath]AC+BC=A_1B=\sqrt{(4-2)^2+\bigl(3-(-1)\bigr)^2}=\sqrt{4+16}=2\sqrt5[/dispmath]
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš
 
Postovi: 136
Zahvalio se: 45 puta
Pohvaljen: 161 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Minimalan zbir dužina duži – prijemni ETF 2019.

Postod Micko » Ponedeljak, 07. Jun 2021, 19:27

Ja sam pokusao tako sto sam nasao srednju tacku izmedju [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath] na [inlmath]x[/inlmath]-osi, dobije se [inlmath]x=3[/inlmath] i onda imamo tacku [inlmath]C(3,0)[/inlmath], i uradio sam onda rastojanje [inlmath]AC[/inlmath] i [inlmath]BC[/inlmath], ali kad saberem ne dobijem tacan rezultat.
Micko  OFFLINE
 
Postovi: 11
Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

  • +1

Re: Minimalan zbir dužina duži – prijemni ETF 2019.

Postod miletrans » Ponedeljak, 07. Jun 2021, 23:24

Nigde ne piše da [inlmath]x[/inlmath] koordinata tačke [inlmath]C[/inlmath] mora da bude tačno na sredini između [inlmath]x[/inlmath] koordinata [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath]. Postoje slučajevi kada će tačka [inlmath]C[/inlmath] biti tačno na sredini između [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath], ali to je nešto drugo.
Globalni moderator
 
Postovi: 574
Zahvalio se: 51 puta
Pohvaljen: 665 puta


Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Bing [Bot] i 2 gostiju

cron

Index stranicaTimObriši sve kolačiće boarda
Danas je Ponedeljak, 27. Mart 2023, 02:55 • Sva vremena su u UTC + 1 sat
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod – www.CyberCom.rs