Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ANALITIČKA GEOMETRIJA

Jednacina hiperbole

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Jednacina hiperbole

Postod Nemke94 » Nedelja, 30. Jun 2013, 12:20

Jednacina hiperbole [inlmath]b^2x^2-a^2y^2=a^2b^2[/inlmath], kod koje je rastojanje od zize do koordinatnog pocetka [inlmath]\sqrt 5[/inlmath] i prava [inlmath]x+2y+1=0[/inlmath] njena tangenta je ?
Nemke94  OFFLINE

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Jednacina hiperbole

Postod strandzolina » Nedelja, 30. Jun 2013, 13:03

Kako znas da je [inlmath]c=\sqrt{a^2+b^2}[/inlmath], gde je [inlmath]c[/inlmath] [inlmath]x[/inlmath] koordinata zize, kada to izednacimo sa [inlmath]\sqrt 5[/inlmath], pa kvadriramo dobijamo jednacinu [inlmath]a^2+b^2=5[/inlmath].
onda postavimo jednacinu tangente na hiperbolu, a [inlmath]k[/inlmath] i [inlmath]n[/inlmath] cemo naci kada pravu prebacimo u kanonicki oblik, [inlmath]y=\left(-\frac{1}{2}\right)\cdot x-\frac{1}{2}[/inlmath] gde nam je [inlmath]k=-\frac{1}{2}[/inlmath] i [inlmath]n=-\frac{1}{2}[/inlmath]. iz jednacine tangente na hiperbolu dobijamo jednacinu [inlmath]\frac{a^2}{4}-b^2=\frac{1}{4}[/inlmath]. Iz sistema prve i druge jednacine nalazimo [inlmath]a^2=\frac{21}{5}[/inlmath] a [inlmath]b^2=\frac{4}{5}[/inlmath]
pa je jednacina hiperbole u obliku koji je dat u zadatku sledeca [inlmath]\frac{4x^2}{5}-\frac{21y^2}{5}=\frac{21\cdot 4}{25}[/inlmath]

Jel sutra polazes prijemni pa ti je frka malo, a? :D i ja takodje al samo se opusti

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 2 puta

Postod Nemke94 » Nedelja, 30. Jun 2013, 13:30

Nije sutra, prekosutra je :) Uhvatila me je frka zato sto sam spremao matematiku pre meseca dana i onda sam krenuo da spremam drugi predmet i sada sam se potpuno pogubio, ne mogu da se sastavim.... Kao da nisam vezbao uopste a presao sam vise od 400 zadatak iz zbirke + zadatke sa proslogodisnjih prijemnih :) Ma bice sve u redu, nadam se :)
Nemke94  OFFLINE

Postod strandzolina » Nedelja, 30. Jun 2013, 14:09

Ma sprdnja su zadaci, ako si spremao i ako si se trudio, samo opusteno ..sutra uvece se otravis od alkohola i to je to :D

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 2 puta

Postod Nemke94 » Nedelja, 30. Jun 2013, 14:30

Ma ja sam bio uplasen i zato nisam mogao da se koncentrisem, posto je jaka konkurencija i plasim se da ne padnem na gluposti zbog treme i nervoze...
Jos je i pritisak jer polazem na dva fakulteta isti dan :) jedan je u 9 drugi u 13 :) oba su matematika, ali opet 6 sati razmisljanja + pritisak da ne pogresim... :)
Nemke94  OFFLINE

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA