Frank je napisao:Ovaj zadatak mogu jednostavno uraditi primenom formule [inlmath]\frac{xx_1}{a^2}+\frac{yy_1}{b^2}=1[/inlmath]. Ja ne bih da ucim ovu formulu napamet (jedino ako bas moram)
Ova formula je baš laka za pamćenje ako znaš opšti oblik jednačine elipse, koji glasi [inlmath]\frac{x\cdot x}{a^2}+\frac{y\cdot y}{b^2}=1[/inlmath] (da, [inlmath]x^2[/inlmath] sam napisao kao [inlmath]x\cdot x[/inlmath], a [inlmath]y^2[/inlmath] kao [inlmath]y\cdot y[/inlmath]), i samo onda jedno [inlmath]x[/inlmath] zameniš sa [inlmath]x_1[/inlmath], a jedno [inlmath]y[/inlmath] sa [inlmath]y_1[/inlmath].
Frank je napisao:Kad sve ovo izracunam i sredim ne dobijem ni blizu resenje kao u zbirci,
Ljudi, uvek napišite rešenje iz zbirke kad ga već imate, zbog čega vam je to tako teško?
Frank je napisao:koristio si jednačinu prave oblika [inlmath]y=kx+n[/inlmath]. Nije mi jasno koja je razlika izmedju ove jednačine prave i jednačine oblika [inlmath]y-y_1=k(x-x_1)[/inlmath]?
Prvu uvek možeš napisati kad su ti poznati koeficijent pravca [inlmath]k[/inlmath] i presek s [inlmath]y[/inlmath]-osom, a drugu kada su ti poznate koordinate neke tačke na toj pravoj.
U ovom drugom obliku možeš primetiti opet ono pravilo koje sam ti pomenuo u
ovom postu, da kada je kriva pomerena iz svog osnovnog položaja za [inlmath]x_1[/inlmath] po [inlmath]x[/inlmath]-osi i za [inlmath]y_1[/inlmath] po [inlmath]y[/inlmath]-osi, tada u njenu osnovnu jednačinu umesto [inlmath]x[/inlmath] pišemo [inlmath]x-x_1[/inlmath] i umesto [inlmath]y[/inlmath] pišemo [inlmath]y_1[/inlmath]. Zaista, i ovde bi [inlmath]y=kx[/inlmath] bila jednačina prave koja prolazi kroz koordinatni početak, a kada tu pravu transliramo tako da prolazi kroz tačku [inlmath](x_1,y_1)[/inlmath], tada u jednačinu [inlmath]x[/inlmath] zamenimo sa [inlmath]x-x_1[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] sa [inlmath]y-y_1[/inlmath] i dobijemo upravo [inlmath]y-y_1=k(x-x_1)[/inlmath]. Zgodna pravilnost.
Pokazaću još par načina da se uradi ovaj zadatak. Jedan je da iskoristiš to da je koeficijent pravca tangente u nekoj tački krive jednak izvodu krive u toj tački. Iz [inlmath]\frac{x^2}{16}+\frac{y^2}{12}=1[/inlmath] možemo izraziti [inlmath]y[/inlmath] kao [inlmath]y=\pm\frac{\sqrt3}{2}\sqrt{16-x^2}[/inlmath]. Pošto mi posmatramo deo elipse koji se nalazi u [inlmath]IV[/inlmath] kvadrantu (jer je zadata tačka čija je [inlmath]x[/inlmath]-koordinata pozitivna a [inlmath]y[/inlmath]-koordinata negativna), a u [inlmath]IV[/inlmath] kvadrantu su vrednosti [inlmath]y[/inlmath] negativne, za [inlmath]y[/inlmath] uzimamo negativnu vrednost: [inlmath]y=-\frac{\sqrt3}{2}\sqrt{16-x^2}[/inlmath]. Nađemo izvod, koji iznosi [inlmath]y'=\frac{\sqrt3}{2}\frac{x}{\sqrt{16-x^2}}[/inlmath], i u njega umesto [inlmath]x[/inlmath] uvrstimo [inlmath]x[/inlmath]-koordinatu zadate tačke. Vrednost koju dobijemo za izvod [inlmath]y'[/inlmath] biće zapravo vrednost koeficijenta pravca tangente na elipsu kroz zadatu tačku.
A drugi način bio bi da kroz zadatu tačku [inlmath]A(2,-3)[/inlmath] postavimo pravu [inlmath]y+3=k(x-2)[/inlmath], kojoj treba da odredimo [inlmath]k[/inlmath] tako da ta prava dodiruje elipsu. To jest, tako da sa elipsom ima tačno jednu zajedničku tačku (ako bi sekla elipsu imala bi s njom dve zajedničke tačke). Dakle, izrazimo [inlmath]y[/inlmath] iz [inlmath]y+3=k(x-2)[/inlmath], uvrstimo u jednačinu elipse, dobijemo kvadratnu [inlmath]\left(3+4k^2\right)x^2-8k(2k+3)x+4\left(4k^2+12k-3\right)=0[/inlmath], i kada ta kvadratna ima tačno jedno rešenje, to znači da elipsa i prava imaju tačno jednu zajedinčku tačku, tj. da se dodiruju. Prema tome, diskriminantu te kvadratne jednačine treba izjednačiti s nulom i odatle naći [inlmath]k[/inlmath] (nemoj da te isprepada jednačina četvrtog stepena koju ćeš dobiti, fino će se to pokratiti i ostaće kvadratna po [inlmath]k[/inlmath]).