Resenje: Koordinate trazene tačke su [inlmath]D(7,4)[/inlmath] ili [inlmath]D(0,-3)[/inlmath].
Prvo sam napisao jednačinu prave koja prolazi kroz tačku [inlmath]A[/inlmath], a potom odredio, u zavisnosti od koeficijenta pravca, [inlmath]x[/inlmath]-koordinatu tacke preseka ove prave sa pravom [inlmath]y=x-3[/inlmath]. Analogno i za tacke [inlmath]C[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath]. Kako se duzi [inlmath]AC[/inlmath] i [inlmath]CB[/inlmath] vide pod istim uglom sledi
[dispmath]\left|\frac{k_1-k_2}{1+k_1k_2}\right|=\left|\frac{k_2-k_3}{1+k_2k_3}\right|[/dispmath] Kad zamenim i malo sredim dodjem do koraka
[dispmath]\left|\frac{45-15x}{4x^2+7x+35}\right|=\left|\frac{9-3x}{2x^2-7x+7}\right|[/dispmath] Sad ovu jednačinu mogu da resim kvadriranjem obe strane ili postavljanjem uslova, ali oba nacina mi se cine predugacka, pa me zanima da li neko ima ideju kako ovo privesti kraju. Verujem da do ovog koraka nema greski jer ako ubacim podatke iz resenja, sve se uklapa.
Meni je jedino ovaj način pao na pamet, ali svakako ne bi bilo na odmet znati i na neki drugi. Ako neko zna...