1.Naci jednacine tangente kruznice [inlmath]x^2+y^2-24=0[/inlmath] koje seku pravu [inlmath]7x-y=0[/inlmath] pod uglom od [inlmath]45^0[/inlmath] ([inlmath]45[/inlmath] stepeni ne znam kako se pise simbol u latexu
evo mog postupka
[inlmath]7x=y\;k=7[/inlmath] zatim iz formule za uglove izmedju 2 prave (tang. i prave) koja ide [inlmath]\mathrm{tg}\:x=\left|\frac{k_2-k_1}{1+k_2k_1}\right|[/inlmath] ,dobijem 2 vrednosti za [inlmath]k[/inlmath] jer ne znam koja je [inlmath]k_1[/inlmath] i [inlmath]k_2[/inlmath] pa probam obe kombinacije i dobijem [inlmath]k_1=1\vert k_2=-\frac{4}{3}[/inlmath] , zatim napravim pravu kroz centar kruznice koja je [inlmath]y=kx[/inlmath] i uvrstim reciprocne vrednosti od [inlmath]k[/inlmath] koje sam dobio jer su te prave normalne(prave kroz [inlmath]O[/inlmath] i tangete) i tako dobijem 4 tacke na kruznici,4 tangente ali mi rezultat ne odgavara onome u zbirci.
2.Pod kojim uglom se elipsa [inlmath]x^2+3y^2=12[/inlmath] vidi iz tacke [inlmath]T(0,4)[/inlmath].
ovaj mi je tezak jer ne znam kako da odredim jenacinu tangente ako imam jednu tacku na elipsi,a da ne idem preko suve formule (kod kruga provucem pravu kroz centar i ona je normala na tangentu a kod elipse ne znam sta da radim)
3.Napisati jednacine tangenti kruznice[inlmath](x-2)^2+y^2=1[/inlmath] koje prolaze kroz koordinatni pocetak.
u ovome se iz nekog razloga vrtim u krug sa formulama.
hvala unapred ko god me udostoji odgovorom