Zadatak glasi: Iz kutije u kojoj se nalazi [inlmath]8[/inlmath] kuglica (jedna označena brojem [inlmath]1[/inlmath], tri označene brojem [inlmath]3[/inlmath] i četiri označene brojem [inlmath]4[/inlmath]) slučajno se izvlače po dvije kuglice bez vraćanja i odmah nakon svakog izvlačenja raspoređuju u jednu od [inlmath]4[/inlmath] jednake kutije. Slučajna promjenljiva [inlmath]X[/inlmath] jednaka je broju kutija sa kuglicama iste boje. Odrediti raspodjelu slučajne promjenljive [inlmath]X[/inlmath].
Zadatak mi izgleda jednostavno ali nisam siguran kako da nađem traženu vjerovatnoću. Napisao sam kombinacije:
[inlmath]44,44,33,31\\
44,33,41,43\\
44,43,43,31\\
43,43,43,41[/inlmath]
Odavde zaključujem da [inlmath]X[/inlmath] može imati vrijednosti od [inlmath]0[/inlmath] do [inlmath]3[/inlmath].
Zanima me kako da nađem vjerovatnoću za svaku vrijednost s obzirom da mi je nekako čudno da svaka vjerovatnoća bude [inlmath]\frac{1}{4}[/inlmath] zbog velikog broja kombinacija izvlačenja. Bio bih Vam zahvalan da mi date neku ideju jer pretpostavljam da posle toga mogu sam da uradim zadatak.
P.S. prvi put postujem pa se nadam da nisam prekršio neko od pravila