Stranica 1 od 1

Pravila „multiplayer“ online partija

PostPoslato: Nedelja, 23. Oktobar 2016, 20:38
od Daniel
Na ovom jednom mestu biće sakupljena sva pravila igranja „multiplayer“ šahovskih partija koja smo dosad dogovorili (i koja ćemo tek dogovoriti pa ih ovde dopisati).
Naravno, ovde nema reči o samim pravilima šaha (pokretanju figura i sl.), to svakako svi već znamo. Ovde su pravila o tome kako se u partiji učestvuje, na šta u toku partije igrači imaju pravo, a na šta nemaju pravo, kada i kako se partija završava itd.

Dakle (jednim delom copypaste dosad napisanih pravila):
Isti učesnik u toku igre može nekad igrati poteze belog, a nekada poteze crnog. Igraju svi protiv svih, u pre svega drugarskoj, forumaškoj i prijateljskoj šahovskoj partiji. :D
Igrač koji je povukao potez nema pravo da samom sebi odgovori, a i bilo bi glupo. To važi i za ostale korisnike: povucite potez, pa čekajte odgovor drugog korisnika.
Svoj potez saopštavate ostalim igračima njegovim dopisivanjem na standardnu šahovsku notaciju. (source)
Potez koji ste odigrali boldujte, kako bi bio uočljiviji od prethodno zapisanih poteza. (source)
Za notaciju je poželjno koristiti „pre“-tagove, radi urednijeg i preglednijeg formatiranja liste poteza. (source)
Kada se nakupi određen broj poteza poželjno je, radi preglednosti, izbrisati sa liste odigranih poteza one najstarije i ostaviti nekoliko poslednjih poteza.
Na svakih desetak odigranih poteza poželjno je okačiti sliku trenutne situacije na tabli (screenshot dijagrama možete napraviti pomoću ovog sajta). (source)

Primer notacije:
.
.
.
25. f2-f4 a7-a5
26. c2-c3 a5-a4
27. Se6:c7 Te7:c7
28. Dc5-d5+ Kf7-g7

Vraćanje odigranih poteza nije dozvoljeno.
Igrač koji je povukao potez nema pravo da igra u sledećih pola sata (pošto se može lako desiti da u žaru borbe dva igrača završe partiju za desetak minuta). Na taj način se obezbeđuje ravnopravno učešće za sve igrače. (source)

Igrači su slobodni da u toku igre komentarišu svoj potez i poteze drugih, kao i razvoj situacije pre ili moguć razvoj situacije nakon odigranog poteza. (source)

Završetak partije:
Partija se ne mora igrati do samog mata. Ako u roku od 24 časa bar tri korisnika koji su vukli poteze belog ili crnog objave predaju ili remi, partija se završava. Ako neko odigra potez posle jednog ili dva glasa za predaju/remi, to znači da je predlog odbijen i da se partija nastavlja. Ukoliko nakon isteka 24 časa od prvog predloga za predaju/remi niko od igrača ne ospori predlog i niko ne odigra potez, smatra se da je predlog za predaju/remi usvojen, makar i samo s jednim glasom – i partija se završava. (source)
U slučaju remija koji je očigledan (obe strane ostale samo s kraljem, ili samo s kraljem i topom, ili je triput ponovljena situacija na tabli, ili usled pravila „50 poteza“...) nije potrebno čekati tri glasa za remi, niti 24 časa, već remi proglašava prvi igrač koji konstatuje nesporno remi-stanje. (source)