Pozdrav, imam problema sa ovim zadatkom pa postavljam ovde:
"Dokazati da je [inlmath]\rho[/inlmath] relacija poretka i pronaći najveći, najmanji, minimalne i maksimalne elemente."
Relacija: [inlmath](x,y)\rho(z,w)\iff\cos x\leq\cos z\;\land y\;\leq w[/inlmath]
Skup: [inlmath][0,\pi]\times[0,\pi][/inlmath]
Pošto je [inlmath]\cos[/inlmath] opadajuća na [inlmath][0,\pi][/inlmath], znak se menja pa će biti [inlmath]x\geq z[/inlmath]
Dakle, relacija je [inlmath]\geq\times\leq[/inlmath]
Mene sada zanima kako da ispitam relaciju poretka za ovaj Dekartov proizvod (tj. proveriti refleksivnost, antisimetričnost i tranzitivnost)? Već od ranije znam da su obe [inlmath]\geq[/inlmath] i [inlmath]\leq[/inlmath] totalne relacije poretka, i njihov proizvod bi isto bio relacija poretka ali kako to ispitati konkretno?
Za drugi deo zadatka dalje treba pronaći najveći i najmanji element i ukoliko oni postoje onda su oni jedini minimalni i maksimalni. Ukoliko najveći i najmanji ne postoje, dalje se traže minimalni i maksimalni elementi.
U postupku je stavljeno [inlmath](x,y)\rho(a,b)[/inlmath] za najveći i [inlmath](a,b)\rho(x,y)[/inlmath] za najmanji. Konkretno me zanima zašto su tražene koordinate [inlmath](a,b)[/inlmath] kod najvećeg sa desne strane, a kod najmanjeg sa leve strane? Kako je ovo povezano sa relacijom [inlmath]\geq\times\leq[/inlmath], jer bi dalje bilo [inlmath]x\geq a\;\land\;y\leq b[/inlmath] za najveći tj. [inlmath]a\geq x\;\land\;b\leq y[/inlmath] za najmanji, ali ovo mi nema smisla jer će najveći element biti [inlmath](0,\pi)[/inlmath], a najmanji [inlmath](\pi,0)[/inlmath]. Jedan će se nalaziti na [inlmath]y[/inlmath] osi, a drugi na [inlmath]x[/inlmath] osi i pritom su oba podjednako udaljena od koordinatnog početka?
Da bih bolje pokazao ono što me buni, evo još jednog tabličnog primera:
[inlmath]\begin{array}{c|c|c}
\text{primer} & A=R\leq B=[0,1) & A=R\geq B=[0,1)\\ \hline
\text{gornje} & 10 & -2\\ \hline
\text{donje} & -2 & 10\\ \hline
\text{najveci} & \text{nema} & 0\\ \hline
\text{najmanji} & 0 & \text{nema}\\ \hline
\text{max} & \text{nema} & 0\\ \hline
\text{min} & 0 & \text{nema}\\ \hline
\text{sup} & 1 & 0\\ \hline
\text{inf} & 0 & 1\\ \hline
\end{array}[/inlmath]
Kako su se vrednosti "obrnule" nakon zamene znaka?
Mislim da najviše od svega ne razumem ovu relaciju jer ako gledam samo skup [inlmath]B=[0,1)[/inlmath] u prvom slučaju sve dobijene vrednosti imaju smisla.