štime je napisao:Da li je bitan redosled kvantifikatora (ja smatram da nije, ali nisam siguran):
[dispmath](\exists z)(\forall x)(\forall y)(x\mid z\;\land\;y\mid z),\\
(\forall x)(\forall y)(\exists z)(x\mid z\;\land\;y\mid z).[/dispmath]
štime je napisao:Ali, da sam recimo promenio u potpunosti brojčano kvantifikatore i njihov odnos, tu bi već došlo do osetne promene, bez obzira na njihov redosled - takođe:
[dispmath](\forall z)(\exists x)(\exists y)(x\mid z\;\land\;y\mid z),\\
(\exists x)(\exists y)(\forall z)(x\mid z\;\land\;y\mid z).[/dispmath]
Daniel je napisao:1. Pitanještime je napisao:Da li je bitan redosled kvantifikatora (ja smatram da nije, ali nisam siguran):
I te kako je bitan redosled. Promenom redosleda suštinski se menja značenje. Prvi iskaz bi glasio „Postoji neki broj [inlmath]z[/inlmath] koji predstavlja zajednički sadržalac za sve brojeve“, dok drugi iskaz glasi „Za svaka dva broja postoji neki njihov zajednički sadržalac“.
Daniel je napisao:štime je napisao:Ali, da sam recimo promenio u potpunosti brojčano kvantifikatore i njihov odnos, tu bi već došlo do osetne promene, bez obzira na njihov redosled - takođe:
[dispmath](\forall z)(\exists x)(\exists y)(x\mid z\;\land\;y\mid z),\\
(\exists x)(\exists y)(\forall z)(x\mid z\;\land\;y\mid z).[/dispmath]
Tako je, promena je i ovde drastična. Prvi iskaz bi glasio „Svaki broj predstavlja zajednički sadržalac neka dva broja“ (što je u skupu prirodnih brojeva tačno, jer svaki prirodan broj jeste zajednički sadržalac jedinice i samog sebe). Drugi iskaz bi glasio „Postoje neka dva broja takva da je svaki broj njihov zajednički sadržalac“ (što je takođe tačno, jer su ta dva broja [inlmath]1[/inlmath] i [inlmath]1[/inlmath] (nije rečeno da ta dva broja moraju biti različita)). Oba ova iskaza su bitno drugačija od onog iskaza koji je zadat.
štime je napisao:Da rezimiram u čemu nastaje zabuna:
[inlmath](\exists z)(\forall x)(\forall y)[/inlmath] - "Postoji neki...za sve brojeve". Zašto nije za svaka dva broja? Dok su preostala tri sasvim jasna;
štime je napisao:I zamolio bih da mi neko odgovori i na 2. pitanje. Jer na njega nisam dobio odgovor, a užasno me zanima.
Daniel je napisao:1. Pitanještime je napisao:Da li je bitan redosled kvantifikatora (ja smatram da nije, ali nisam siguran):
I te kako je bitan redosled. Promenom redosleda suštinski se menja značenje. Prvi iskaz bi glasio „Postoji neki broj [inlmath]z[/inlmath] koji predstavlja zajednički sadržalac za svaka dva broja“, dok drugi iskaz glasi „Za svaka dva broja postoji neki njihov zajednički sadržalac“. Očigledno da je, ukoliko se posmatra skup prirodnih brojeva, prvi iskaz netačan a drugi tačan (i taj drugi iskaz je, zapravo, onaj iskaz koji je i zadat, samo s malo izmenjenim redosledom reči).
štime je napisao:2. Pitanje
Nije mi najjasnije na osnovu čega se u matematici došlo do sledećeg pravila:
[dispmath](\forall x\in\mathbb{N})\thinspace p(x)\iff(\forall x)\thinspace\bigl(x\in\mathbb{N}\;\Longrightarrow\;p(x)\bigr),\\
(\exists x\in\mathbb{N})\thinspace p(x)\iff(\exists x)\thinspace\bigl(x\in\mathbb{N}\;\land\;p(x)\bigr).[/dispmath] Konkretno - pitam se zašto je kvantifikatoru [inlmath]\forall[/inlmath] pripala [inlmath]\Longrightarrow[/inlmath] (implikacija), dok je kvantifikatoru [inlmath]\exists[/inlmath] pripala [inlmath]\land[/inlmath] (konjunkcija)?
Povratak na MATEMATIČKA LOGIKA
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost