Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI PROCENTI

Broj prodatih knjiga na sajmu – prijemni FON 2014.

[inlmath]\frac{7}{4}=175\%[/inlmath]

Broj prodatih knjiga na sajmu – prijemni FON 2014.

Postod charliecale » Sreda, 03. Januar 2024, 17:05

Prijemni ispit - FON - 8. jul 2014. godine
5. zadatak

Na sajmu knjiga prvog dana je prodato [inlmath]40\%[/inlmath] knjiga manje nego drugog dana, a trećeg za četvrtinu manje nego prvog i drugog dana zajedno. Ako je prva tri dana ukupno prodato [inlmath]10500[/inlmath] knjiga, onda je prvog dana ovog sajma prodato?

Tačno rešenje je [inlmath]2250[/inlmath].

Ako označimo broj knjiga koje su prodate drugog dana sa [inlmath]x[/inlmath], onda imamo sledeće jednakosti:
[inlmath]I[/inlmath] dan: [inlmath]60\%\cdot x=\frac{3}{5}\cdot x[/inlmath]
[inlmath]II[/inlmath] dan: [inlmath]x[/inlmath]

E, sad, mene ovde malo buni deo u tekstu zadatka koji kaže „za četvrtinu“ - po mome, to bi bilo: [inlmath]III[/inlmath] dan: [inlmath]\left(\frac{3}{5}\cdot x+x\right)-\frac{1}{4}[/inlmath].
Međutim, ako novonastale jednakosti zamenimo i krenemo sa određivanjem nepoznate [inlmath]x[/inlmath], dobije se „ludo rešenje“, tj. razlomak, a, logično, nemoguće je prodati deo knjige.
Nakon ovoga, probao sam sa: [inlmath]III[/inlmath] dan: [inlmath]\left(\frac{3}{5}\cdot x+x\right)\cdot\frac{3}{4}[/inlmath], i dobio tačno rešenje.

Ako bi neko mogao da malo ovo razjasni, bio bih izuzetno zahvalan (nije nuklearna fizika, čak me je i sramota da pitam nešto ovakvo!). Možda je ovo samo još jedan od onih dana gde mozak naprosto odbija da funkcioniše. :crazy: :lol:
I conjure thee, I conjure thee, I'm the Queen, you're the Bee. As I desire, so shall it be. – Charmed

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 4 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Broj prodatih knjiga na sajmu – prijemni FON 2014.

Postod charliecale » Sreda, 03. Januar 2024, 18:34

U redu je! Shvatih napokon! Ne mogu da verujem da sam se oko ovoga zbunio... whoops!
I conjure thee, I conjure thee, I'm the Queen, you're the Bee. As I desire, so shall it be. – Charmed

• +1

Postod Daniel » Subota, 06. Januar 2024, 18:42

Pozdrav, dobro došao na forum.
Veliki se trud ulaže da tekstovi na prijemnim ispitima budu nedvosmisleno napisani. Ali, i pored tog truda, tu i tamo se provuče i neki ovakav tekst. Po meni, tekst je zaista takav da se ni tvom prvobitnom tumačenju ne bi imalo šta zameriti, jer zaista piše „za četvrtinu manje“, a ta četvrtina bi se zaista mogla shvatiti i kao broj [inlmath]\frac{1}{4}[/inlmath]. Da je napisano „trećeg dana je prodato za [inlmath]25\%[/inlmath] manje nego prvog i drugog dana zajedno“, e to bi onda već bilo sasvim nedvosmisleno.

Naravno, kako si verovatno i sâm na kraju zaključio, ispravna formula za [inlmath]III[/inlmath] dan glasi [inlmath]\left(\frac{3}{5}\cdot x+x\right)\left(1-\frac{1}{4}\right)[/inlmath], odatle se lako odredi [inlmath]x[/inlmath], a odatle i broj knjiga prodatih prvog dana.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5181 puta
Pohvaljen: 4964 puta

• +1

Postod charliecale » Ponedeljak, 08. Januar 2024, 00:21

Neizmerno ti hvala na odvojenom vremenu za jasno i kratko objašnjenje! Moje misli upravo: ukoliko su u prvom delu teksta zadatka navedeni procenti, onda bi, logično, isto trebalo biti odrađeno i u drugom, radi konciznosti. Hvala na dobrodošlici i, još jednom, hvala na pomoći! :D :thumbup:

Povratak na PROCENTI