Prijemni ispit - FON - 8. jul 2014. godine
5. zadatak
Na sajmu knjiga prvog dana je prodato [inlmath]40\%[/inlmath] knjiga manje nego drugog dana, a trećeg za četvrtinu manje nego prvog i drugog dana zajedno. Ako je prva tri dana ukupno prodato [inlmath]10500[/inlmath] knjiga, onda je prvog dana ovog sajma prodato?
Tačno rešenje je [inlmath]2250[/inlmath].
Ako označimo broj knjiga koje su prodate drugog dana sa [inlmath]x[/inlmath], onda imamo sledeće jednakosti:
[inlmath]I[/inlmath] dan: [inlmath]60\%\cdot x=\frac{3}{5}\cdot x[/inlmath]
[inlmath]II[/inlmath] dan: [inlmath]x[/inlmath]
E, sad, mene ovde malo buni deo u tekstu zadatka koji kaže „za četvrtinu“ - po mome, to bi bilo: [inlmath]III[/inlmath] dan: [inlmath]\left(\frac{3}{5}\cdot x+x\right)-\frac{1}{4}[/inlmath].
Međutim, ako novonastale jednakosti zamenimo i krenemo sa određivanjem nepoznate [inlmath]x[/inlmath], dobije se „ludo rešenje“, tj. razlomak, a, logično, nemoguće je prodati deo knjige.
Nakon ovoga, probao sam sa: [inlmath]III[/inlmath] dan: [inlmath]\left(\frac{3}{5}\cdot x+x\right)\cdot\frac{3}{4}[/inlmath], i dobio tačno rešenje.
Ako bi neko mogao da malo ovo razjasni, bio bih izuzetno zahvalan (nije nuklearna fizika, čak me je i sramota da pitam nešto ovakvo!). Možda je ovo samo još jedan od onih dana gde mozak naprosto odbija da funkcioniše.