Tako je.
Ako ćemo da idemo baš po šablonu, posmatramo prvo sveže pečurke i sa [inlmath]k_1[/inlmath], [inlmath]i_1[/inlmath] i [inlmath]p_1[/inlmath] označavamo, redom, količinu (ukupnu masu svežih pečuraka), iznos (masu samih pečuraka bez vode) i procenat (procenat mase samih pečuraka u ukupnoj masi svežih pečuraka):
[inlmath]k_1=96\mbox{ kg}[/inlmath]
[inlmath]p_1=100\%-90\%=10\%[/inlmath]
[inlmath]i_1=?[/inlmath]
Iznos računamo prema formuli[dispmath]i_1=\frac{k_1\cdot p_1}{100}[/dispmath][dispmath]i_1=\frac{96\mbox{ kg}\cdot 10}{100}[/dispmath][dispmath]i_1=9,6\mbox{ kg}[/dispmath]Zatim, posmatramo suve pečurke i sa [inlmath]k_2[/inlmath], [inlmath]i_2[/inlmath] i [inlmath]p_2[/inlmath] označavamo, redom, količinu (ukupnu masu suvih pečuraka), iznos (masu samih pečuraka bez vode) i procenat (procenat mase samih pečuraka u ukupnoj masi suvih pečuraka). Iznos, tj. masa samih pečuraka, nepromenjena je pre i posle sušenja:
[inlmath]i_2=i_1=9,6\mbox{ kg}[/inlmath]
[inlmath]p_2=100\%-4\%=96\%[/inlmath]
[inlmath]k_2=?[/inlmath]
Količinu računamo prema formuli[dispmath]k_2=\frac{100\cdot i_2}{p_2}[/dispmath][dispmath]k_2=\frac{100\cdot 9,6\mbox{ kg}}{96}[/dispmath][dispmath]k_2=10\mbox{ kg}[/dispmath]