Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba


Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GRAFOVI

Određivanje stepena čvorova stabla

Određivanje stepena čvorova stabla

Postod Acim » Nedelja, 05. Mart 2023, 09:20

Hteo bih da pitam u vezi 2 zadatka, sličan im je tekst ali mi nije najjasniji jedan deo kod njih:

Prvi zadatak - Da li postoji stablo sa [inlmath]9[/inlmath] čvorova u kom dva čvora imaju stepen [inlmath]5[/inlmath]?

Oni su pretpostavili (da osim [inlmath]2[/inlmath] čvora koja imaju stepen [inlmath]5[/inlmath]) da preostalih [inlmath]7[/inlmath] čvorova imaju stepen [inlmath]1[/inlmath].

Međutim, u ovom zadatku je totalno druga priča;

Neka je [inlmath]T[/inlmath] stablo sa [inlmath]12[/inlmath] čvorova koje sadrži tačno [inlmath]3[/inlmath] čvora stepena [inlmath]3[/inlmath] i tačno [inlmath]1[/inlmath] čvor stepena [inlmath]2[/inlmath].

Kod ovog zadatka su rekli (osim [inlmath]3[/inlmath] čvora stepena [inlmath]3[/inlmath] i [inlmath]1[/inlmath] čvor stepena [inlmath]2[/inlmath]) da imamo sigurno i [inlmath]2[/inlmath] čvora stepena [inlmath]1[/inlmath] jer svako stablo ima [inlmath]2[/inlmath] viseća čvora, ali zbog čega to nisu primenili i u prethodnom zadatku? Takođe za preostalih [inlmath]6[/inlmath] sad nisu rekli da su stepena [inlmath]1[/inlmath] kao u prethodnom zadatku.
Acim  OFFLINE
 
Postovi: 359
Zahvalio se: 215 puta
Pohvaljen: 55 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Određivanje stepena čvorova stabla

Postod Daniel » Utorak, 07. Mart 2023, 07:41

U prvom zadatku treba iskoristiti činjenicu da je kod stabla broj grana za [inlmath]1[/inlmath] manji od broja čvorova, kao i činjenicu da je (kod svakog grafa, a samim tim i kod stabla) zbir stepena svih čvorova jednak broju grana pomnoženom sa [inlmath]2[/inlmath]. Takođe, i činjenicu da kod stabla nijedan čvor ne može imati stepen [inlmath]0[/inlmath] (jer stablo mora biti povezan graf).

Za drugi zadatak nisi naveo kompletan tekst (napisao si samo prvu rečenicu), tako da je nejasno kako glasi pitanje, pa ne mogu ni da ga komentarišem.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator
 
Postovi: 9175
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 5058 puta
Pohvaljen: 4896 puta

Re: Određivanje stepena čvorova stabla

Postod Acim » Sreda, 08. Mart 2023, 11:44

Izvinjavam se, zaboravio sam da dodam. Odnosio se na deo pod a), gde se traži - Odrediti niz stepena čvorova stabla [inlmath]T[/inlmath].

Kod tog dela su napisali ono što sam napisao za taj drugi zadatak. Osim [inlmath]3[/inlmath] čvora stepena [inlmath]3[/inlmath] i jednog čvora stepena [inlmath]2[/inlmath], što za preostalih [inlmath]8[/inlmath] čvorova nisu rekli da ima stepen [inlmath]1[/inlmath] kao što su to pretpostavili u prvom zadatku?
Acim  OFFLINE
 
Postovi: 359
Zahvalio se: 215 puta
Pohvaljen: 55 puta

  • +1

Re: Određivanje stepena čvorova stabla

Postod Daniel » Petak, 10. Mart 2023, 08:26

Pa različite stvari se traže u prvom i u drugom zadatku. U prvom se ispituje mogućnost postojanja zadatog grafa. Pretpostavili su najpovoljniji slučaj za postojanje – a to je da su stepeni preostalih čvorova [inlmath]1[/inlmath]. Ako se pokaže da u tom slučaju graf ne može postojati, neće moći postojati ni u nepovoljnijem slučaju, a to je da neki od preostalih čvorova (ili svi) imaju stepene veće od [inlmath]1[/inlmath].

U drugom zadatku se ne traži ispitivanje postojanja datog grafa (čak se postojanje istog i ne dovodi u pitanje), već treba odrediti koliko ima čvorova s kojim stepenom. Znači, dato je da tačno [inlmath]3[/inlmath] čvora ima stepen [inlmath]3[/inlmath], tačno [inlmath]1[/inlmath] ima stepen [inlmath]2[/inlmath], a takođe su zaključili i da bar [inlmath]2[/inlmath] čvora imaju stepen [inlmath]1[/inlmath]. Pošto je poznat ukupan broj čvorova, a takođe se (na osnovu broja grana) može naći i koliko mora iznositi zbir stepena svih čvorova, preostaje samo jedna mogućnost za stepene preostalih čvorova.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator
 
Postovi: 9175
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 5058 puta
Pohvaljen: 4896 puta


Povratak na GRAFOVI

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron

Index stranicaTimObriši sve kolačiće boarda
Danas je Petak, 24. Mart 2023, 13:19 • Sva vremena su u UTC + 1 sat
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod – www.CyberCom.rs