Sinisa je napisao:zato sto ta tacka nije podjednako udaljena od centara kruznica vec od samih kruznica, udaljenost od centra prve kruznice je [inlmath]8+x[/inlmath] a od centra druge je [inlmath]2+x[/inlmath] posto su [inlmath]8[/inlmath] i [inlmath]2[/inlmath] poluprecnici tih kruznica

a [inlmath]x[/inlmath] je udaljenost kruznica od te tacke...
Upravo je tebe
danas zbunilo kad je čovek upotrebio oznaku [inlmath]x[/inlmath] već korišćenu za neku drugu vrednost, a evo, ti sad uradio to isto.

Mogao si, pored toliko slova abecede, baš da izabereš i neko drugo slovo, npr. [inlmath]d[/inlmath] (uobičajeno za oznaku udaljenosti).
Dobro, za ovo [inlmath]8+d[/inlmath] i [inlmath]2+d[/inlmath] si se već ispravio...
desideri je napisao:Dobro, to baš nije tako lako vidljivo, ali evo: menjaj [inlmath]x=0[/inlmath] u veću kružnicu i nađi aritmetičku sredinu između [inlmath]x[/inlmath] koordinata kada staviš [inlmath]y=0[/inlmath] u obe kružnice, isto je po apsolutnoj vrednosti.
Zainteresovao me ovaj tvoj intuitivni postupak. OK, da je GMT elipsa, to nije teško intuitivno zaključiti. Njene preseke s [inlmath]x[/inlmath]-osom isto možemo lako intuitivno odrediti:
Leva tačka preseka veće kružnice s [inlmath]x[/inlmath]-osom je [inlmath]\left(-10,0\right)[/inlmath], a manje [inlmath]\left(0,0\right)[/inlmath], pa je leva tačka preseka tražene elipse s [inlmath]x[/inlmath]-osom [inlmath]\left(-5,0\right)[/inlmath].
Desna tačka preseka veće kružnice s [inlmath]x[/inlmath]-osom je [inlmath]\left(6,0\right)[/inlmath], a manje [inlmath]\left(4,0\right)[/inlmath], pa je desna tačka preseka tražene elipse s [inlmath]x[/inlmath]-osom [inlmath]\left(5,0\right)[/inlmath].
Uostalom, to je i u skladu s uputstvom koje si dao.
Iz ovoga zaključujemo da [inlmath]x[/inlmath]-poluosa elipse ima dužinu [inlmath]5[/inlmath] i da se centar elipse nalazi na [inlmath]y[/inlmath]-osi, a zbog simetrije obe kružnice u odnosu na [inlmath]x[/inlmath]-osu, jasno je da i elipsa mora biti simetrična u odnosu na [inlmath]x[/inlmath]-osu, tj. da joj je centar na [inlmath]x[/inlmath]-osi – sledi da se centar elipse nalazi u koordinatnom početku.
I to je ono što mi je jasno.
Ono što mi nije jasno, to je nalaženje [inlmath]y[/inlmath]-poluose elipse intuitivnim putem. Nisam baš razumeo ovo uvrštavanje [inlmath]x=0[/inlmath] u jednačinu veće kružnice, šta time postižemo?