Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Kvadratna jednačina s parametrom – prijemni

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]
  • +1

Re: Kvadratna jednačina s parametrom – prijemni

Postod desideri » Utorak, 21. April 2015, 13:08

Evo da nastavim temu sličnim zadatkom (malo je teži tehnički od prethodnog, ali nikakvih trikova nema):

Odrediti parametar [inlmath]m[/inlmath] tako da zbir kvadrata rešenja jednačine [inlmath]x^2-(2m-1)x-4m-3=0[/inlmath] bude minimalan.
Rezultat: [inlmath]m=-\frac{1}{2}[/inlmath]
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Postod Sinisa » Utorak, 21. April 2015, 13:22

iskoristime vietove formule i nadjemo prvi izvod :)

[inlmath]x_1^2+x_2^2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2[/inlmath] u ovo uvrstimo vietove formule i nadjemo prvi izvod :)
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

• +1

Postod Daniel » Utorak, 21. April 2015, 13:28

Može i bez prvog izvoda, koristeći formulu za [inlmath]x[/inlmath]-koordinatu temena [inlmath]x_T=-\frac{b}{2a}[/inlmath] koju primeniš na novu kvadratnu jednačinu, dobijenu Vietovim formulama. ;)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod desideri » Subota, 23. Maj 2015, 13:20

Evo da nastavim temu, još jedan zadatak sa prijemnog ispita i s parametrom u kvadratnoj jednačini:

Neka je [inlmath]S[/inlmath] skup svih celobrojnih vrednosti parametra [inlmath]m[/inlmath] za koje jednačina [inlmath]x^2-(m-3)x+m+5=0[/inlmath] ima oba rešenja negativna. Koliki je broj elemenata skupa [inlmath]S[/inlmath]?

Ja sam ga radio tako što sam pored uslova za diskriminantu kvadratne jednačine (dobih "lep" [inlmath]\sqrt{144}[/inlmath]) postavio i Vietovo pravilo [inlmath]x_1x_2=m+5>0[/inlmath].

Ponuđena rešenja su [inlmath]4[/inlmath] i [inlmath]3[/inlmath] za broj elemenata skupa [inlmath]S[/inlmath]. Ona evidentno smešna sam izbacio.
Šta mislite, koje je tačno od ova dva ponuđena rešenja i zašto?
Korisnikov avatar

Postod Sinisa » Subota, 23. Maj 2015, 13:26

Proizvod rjesenja je pozitivan a zbir negativan... nadje se presjek ta dva skupa i to je to
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod desideri » Subota, 23. Maj 2015, 13:30

Pa jeste tako Sinisa, ali da li je [inlmath]3[/inlmath] ili [inlmath]4[/inlmath],baš tu su se koplja lomila...
Korisnikov avatar

Postod desideri » Subota, 23. Maj 2015, 21:11

Da li je moguće da baš niko ne zna (ili nikog ne zanima) ovaj zadatak?
Na prijemnom niko nije dobio tačno rešenje, od preko [inlmath]500[/inlmath] kandidata.
@Sinisa je odgovorio lakonski, nije to-to.
Korisnikov avatar

Postod Daniel » Subota, 23. Maj 2015, 21:21

Pošto oba rešenja treba da budu negativna, potrebno je postaviti uslov da je veće od ta dva rešenja negativno. Tada će, logično, i ono manje rešenje biti negativno.
Naravno, uz uslov nenegativnosti diskriminante. E sad, ja namerno kažem nenegativnosti a ne pozitivnosti, jer, ako je diskriminanta nula, mi imamo jedinstveno rešenje, ali i njega možemo posmatrati kao dva međusobno jednaka rešenja. U zadatku nije rečeno da oba rešenja moraju biti međusobno različita, već samo da oba moraju biti negativna...

Dobije se da će za [inlmath]m\in\left\{-4,-3,-2,-1\right\}[/inlmath] oba rešenja biti negativna (s tim, da će za [inlmath]m=-1[/inlmath] oba rešenja biti i međusobno jednaka, tj. imaćemo jedinstveno rešenje jednačine).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod desideri » Subota, 23. Maj 2015, 21:36

@Daniel,
baš tako. :thumbup:
Zadatak sam i naveo jer su svi na prijemnom zaokružili [inlmath]3[/inlmath] a tačno rešenje je [inlmath]4[/inlmath] kao što si ti obrazložio.
Korisnikov avatar

Postod Gamma » Nedelja, 24. Maj 2015, 11:43

@ desideri Naravno da zanima samo sam malo zakasnio s odgovorom. Daniel ga je već dao. Prosto to ne mogu da vjerujem da od 500 kandidata niko nije dao tačno rješenje. Uopšte nije komplikovan zadatak. Koji je fax u pitanju i koje godine?
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

PrethodnaSledeća

Povratak na ALGEBRA