Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Sportska prognoza (varijacije s ponavljanjem)

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Sportska prognoza (varijacije s ponavljanjem)

Postod Gamma » Nedelja, 17. Maj 2015, 18:04

Evo imam jedan zanimljiv zadatak u pitanju su varijacije sa ponavljanjem. Nikako ne mogu da ga skontam. Koliko ja znam na tiketu stoje [inlmath]3[/inlmath] kolone: šifra utakmice, naziv utakmice i predpostavka[inlmath](1,1X,X,2X,2)[/inlmath]. Rješenje je [inlmath]3^{12}[/inlmath] ali stvarno ne vidim nikakvu logiku kojom treba da dođem to tog rješenja. Očigledno je da imamo varijacije sa ponavljanjem [inlmath]12[/inlmath]-te klase od [inlmath]3[/inlmath] elementa. Ako neko može malo da objasni kakve veze ovaj zadatak ima s varijacijama sa ponavljanjem. Stvar koja me zbunjuje što ˝susreta˝? Da li to ima isto značenje kao i utakmica?

Koliki je broj svih različito popunjenih kolona na tiketu sportske prognoze ako se radi o [inlmath]12[/inlmath] susreta?
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Sportska prognoza (varijacije s ponavljanjem)

Postod Sinisa » Nedelja, 17. Maj 2015, 18:17

[inlmath]12[/inlmath] susreta (vec se znaju koji, to znaci da je sifra utakmice poznata itd...) koji se nalaze na tiketu su vec poredani po nekom rasporedu

moguci rezultati su: [inlmath]1\;X\;2[/inlmath]

-imas [inlmath]12[/inlmath] utakmica, svaka utakmica se moze zavrsiti na [inlmath]3[/inlmath] razlicita nacina ([inlmath]1\;X\;2[/inlmath])...
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Nedelja, 17. Maj 2015, 18:39

A šta ćemo sa [inlmath]1X[/inlmath] i [inlmath]2X[/inlmath]? Možda je moguće u ovom slučaju to izostaviti. Ali ipak teoretski moguće je igrati [inlmath]1X[/inlmath] ili [inlmath]2X[/inlmath].
Gamma  OFFLINE

• +2

Postod ubavic » Nedelja, 17. Maj 2015, 20:16

A moguće je igrati i [inlmath]XX[/inlmath], i još gomilu kombinacija...
Zadatak je malo glup. Trebalo bi precizirati toliko toga. Ne može se očekivati da klađenje spada u opšte znanje.
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

• +2

Postod desideri » Nedelja, 17. Maj 2015, 20:17

Teoretski (i praktično) može se igrati na tri i više golova, na "iz keca u kec" na "iz dvojke u kec"... I koliko je tu tek mogućnosti?
U matematičkim zadacima, drži se ti ova tri ishoda, to jest [inlmath]1,X,2[/inlmath].
@Sinisa je super odgovorio, na to se misli u zadatku, video sam ih ko zna koliko na temu sportske prognoze.

Uzgred budi rečeno, moj savet svima koji su me ikada pitali kako dobiti na kocki (a bilo je i univerzitetskih profesora) uvek je bio isti:
Nemojte se kockati, dobijate sigurno.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Daniel » Nedelja, 17. Maj 2015, 20:22

desideri je napisao:Nemojte se kockati, dobijate sigurno.

:text-+1: :thumb-up:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Nedelja, 17. Maj 2015, 20:59

Sinisa je vidio ovde [inlmath]3[/inlmath] kombinacije i [inlmath]12[/inlmath] utakmica. Odmah je poletio na tu varijaciju sa ponavljanjem. Da nisam dao konačno rješenje pitanje je da li bi ga rješio. Ja ne mogu da vjerujem da je ovako jednostavno rješenje. Makar sam misio da će tu biti još stvari pa kada se sredi da će ostati sama varijacija. I meni ovaj zadatak izgleda malo glup.
Gamma  OFFLINE

Postod Sinisa » Nedelja, 17. Maj 2015, 21:23

ja ne letim...
Sinisa  OFFLINE

Postod Gamma » Nedelja, 17. Maj 2015, 22:18

Onda lebidš...
Gamma  OFFLINE

Postod Sinisa » Nedelja, 17. Maj 2015, 22:20

hahahahahahahaha sta radim??????
Sinisa  OFFLINE

Povratak na KOMBINATORIKA