Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA INTEGRALI

Integracija racionalnih funkcija

[inlmath]\int xe^x\mathrm dx[/inlmath]

Re: Integracija racionalnih funkcija

Postod eseper » Četvrtak, 14. Februar 2013, 01:47

Mislio sam da se drukčije rješava zbog nazivnika. Ali čim su u igri parcijalni razlomci, neće biti problema, uz ovu tvoju instrukciju. :) Sad mi još ostaje razjasniti one s [inlmath]\mathrm{arctg}[/inlmath] i onda sam savladao integrale. Bez parcijalne integracije :|
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Četvrtak, 14. Februar 2013, 01:56

A što se tiče onog integrala za koji ti je Milovan već odgovorio gde ti je greška, podsetio bih te da sam ti već uradio jedan zadatak u kome se, kao drugi sabirak, pojavljuje integral vrlo, vrlo sličan ovome, pa pogledaj postupak koji sam tamo primenio.
Taj deo zadatka se nalazi u ovom postu, ispod rečenice koja glasi
Daniel je napisao:Sada nam je cilj da ovaj integral u drugom sabirku svedemo na oblik [inlmath]\int\frac{\mathrm dx}{1+x^2}[/inlmath], što predstavlja tablični integral čije je rešenje [inlmath]\mathrm{arctg}\:x+c[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod eseper » Četvrtak, 14. Februar 2013, 11:26

Za zadatak na prethodnoj strancici, za koje si mi dao uputstvo, dobio sam tri jednadžbe. Ako nešto nije krivo, to je ovako:
[dispmath]A+B=3\\
4A+C=0\\
4A-4B-2C=2[/dispmath]
Kako sada dobiti [inlmath]A,\;B,\;C[/inlmath]? :roll:
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 14. Februar 2013, 11:46

Dobre su ti jednačine. E sad, taj sistem od tri jednačine s tri nepoznate možeš rešiti na nekoliko načina. Možeš Gausovom metodom eliminacije, možeš Kramerovim formulama (o oba ta postupka pisano je na više mesta u rubrici Linearna algebra), a možeš rešiti i bez poznavanja ovih postupaka, „ručno“, tako što ćeš iz prve jednačine [inlmath]B[/inlmath] izraziti preko [inlmath]A[/inlmath] kao [inlmath]B=3-A[/inlmath], iz druge [inlmath]C[/inlmath] izraziti preko [inlmath]A[/inlmath] kao [inlmath]C=-4A[/inlmath], pa uvesti zamenu za [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath] u treću jednačinu, tako da dobiješ [inlmath]4A-4\left(3-A\right)-2\cdot\left(-4A\right)=2[/inlmath]

Kad odatle odrediš [inlmath]A[/inlmath], lako ćeš odrediti i [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Četvrtak, 14. Februar 2013, 12:01

Dobio sam sve isto kao kod tebe, jedino mi je [dispmath]C=-\frac{7}{2}[/dispmath]
To ću sada još jednom provjeriti i zanima me još jedna stvar: u tvom rješenju, zadnji član. Zbog čega je u nazivniku [inlmath]2[/inlmath] ispred zagrade. Zar ne bi trebalo biti [inlmath](x+2)^2[/inlmath]? Odnosno ili si samo zaboravio eksponent?
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Četvrtak, 14. Februar 2013, 12:12

Dobro ti je rešenje za [inlmath]C[/inlmath].

Ne, ne treba da bude [inlmath]\left(x+2\right)^2[/inlmath]. Seti se tabličnog integrala [inlmath]\int x^n\mathrm dx=\frac{x^{n+1}}{n+1}+c[/inlmath]

Prema tome,
[dispmath]\int\frac{C}{\left(x+2\right)^2}\mathrm dx=C\int\left(x+2\right)^{-2}\mathrm dx=C\frac{\left(x+2\right)^{-2+1}}{-2+1}+c=C\frac{\left(x+2\right)^{-1}}{-1}+c=-\frac{C}{x+2}+c[/dispmath]
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Četvrtak, 14. Februar 2013, 12:17

Tako je. Skroz sam i zaboravio na tablični integral :)

Dalje, imam pitanje vezano uz onaj zadatak s arkustangensom.

Ovde https://docs.google.com/file/d/0B1y_oFB ... sp=sharing , treće po redu, je ono neko univerzalno pravilo koje se može koristiti. Ali, što se dešava ako je uz kvadratni član neki broj, npr [inlmath]3[/inlmath]? Onda u nastavku, koliko sam shvatio, neće biti samo [inlmath]x[/inlmath], već korijen tog broja koji je ispred kvadratnog člana? Ako me razumiješ.

Pokušao sam to dokučiti po zadatku s druge stranice ove teme, pa se nadam da je tako... :)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Četvrtak, 14. Februar 2013, 12:32

eseper je napisao:Ovde https://docs.google.com/file/d/0B1y_oFB ... sp=sharing , treće po redu, je ono neko univerzalno pravilo koje se može koristiti. Ali, što se dešava ako je uz kvadratni član neki broj, npr [inlmath]3[/inlmath]? Onda u nastavku, koliko sam shvatio, neće biti samo [inlmath]x[/inlmath], već korijen tog broja koji je ispred kvadratnog člana? Ako me razumiješ.

Da, razumem. Možeš raditi na onaj način koji sam ti pokazao, a možeš ga i svesti na to pravilo opisano u trećem redu tako što ćeš taj broj uz kvadratni član izvaditi ispred integrala i ceo imenilac podeliti tim brojem. Konkretno, za ovaj tvoj zadatak, to bi izgledalo ovako:
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{2x^2-5x+7}=\frac{1}{2}\int\frac{\mathrm dx}{x^2-\frac{5}{2}x+\frac{7}{2}}=\cdots[/dispmath]
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Četvrtak, 14. Februar 2013, 15:54

Što ako imam ovakve jednadžbe:
[dispmath]A+B+C=0\\
4A-2B=1\\
3A-3B-C=0[/dispmath]
Prije smo imali dvije jednadžbe sa dva člana, pa je tako bilo lako naći točke, ali sada kada imamo dvije sa tri člana?
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Četvrtak, 14. Februar 2013, 16:05

Pa, komplikovanije jeste. Možeš iz druge da izraziš [inlmath]B[/inlmath] preko [inlmath]A[/inlmath] (ili obratno) pa to onda zameniš u preostale dve i time svedeš na sistem od dve jednačine s dve nepoznate...
A možeš, kažem ti, i jednom od one dve metode koje sam ti spominjao šest postova ranije (Gausova eliminacija preko matrice sistema ili Kramerove formule)...
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

PrethodnaSledeća

Povratak na INTEGRALI