Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba
@arhimed, pre svega pozdrav i dobro došao(la) na forum Matemanija. U prvom postu se toleriše nepoznavanje Latexa ali te molim da to proučiš jer je to način kominiciranja na ovom forumu, bar što se formula tiče. Dalje, molim te da pročitaš naš Pravilnik foruma. Pa da nastavimo, postavljen zadatak mi deluje lagan .
[dispmath]\left(\frac{1}{t^2+3t+2}+\frac{2t}{t^2+4t+3}+\frac{1}{t^2+5t+6}\right)^2\cdot\frac{(t-3)^2+12t}{2}[/dispmath] hvala, i ja mislim da nije tezak zadatak ,ali ...
Poslednji put menjao desideri dana Ponedeljak, 01. Jun 2015, 09:18, izmenjena samo jedanput
Razlog:Korekcija Latex koda
Sva tri imenioca u zagradi treba zapisati kao proizvod dva binoma, nadam se da znas kako. Potom treba naci NZS i sabrati ih. Dobices: [dispmath]\left(\frac{2}{t+3}\right)^2[/dispmath]
Znam napisati u tom obliku i naravno naci NZS, ali nisam dobio ovaj tvoj rezultat nazalost. Također rezultat u zbirci iz koje je pomenuti zadatak je [inlmath]2[/inlmath] ([inlmath]=2[/inlmath]) , naravno postoji mogucnost greske autora ali do sada ih nisam nalazio. Najbolje bi bilo kada bi mogli pisati cijeli postupak zadatka. Pozdrav i ipak hvala
svaki imenilac rastavi kao proizvod dva faktora, tada pomnozi prvu zagradu sa onim kvadratom binoma, kada sve pokratis nadji zajednicki za svaki razlomak...
bobanex je napisao:Dobices: [dispmath]\left(\frac{2}{t+3}\right)^2[/dispmath]
-mislim da imas negdje gresku, napisi svoj postupak pa da je zajedno pronadjemo
arhimed je napisao:Najbolje bi bilo kada bi mogli pisati cijeli postupak zadatka.
Ne, nego bi najbolje bilo kada bi ti napisao ceo svoj postupak pa da ti ukažemo na grešku, budući da je pomoć potrebna tebi a ne nama – molim te da obratiš pažnju na tačku 6. Pravilnika.
Potvrđujem da je [inlmath]2[/inlmath] tačno rešenje.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain