Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Logaritamska jednacina

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Re: Logaritamska jednacina

Postod Mirko Topalovic » Sreda, 24. Jun 2015, 21:28

Da ali imas i [inlmath]\log^2[/inlmath] i [inlmath]x^2[/inlmath] jel mozes da uradis ovo i da mi kazes resenja,ako je tacno naucicu ovo napamet,jer stvarno ne mogu da shvatim,ako oba kvadrata izadju ispred logaritma kako ostane samo [inlmath]2\log x[/inlmath] a ne [inlmath]4[/inlmath] puta log..... ??

Zahvalio se: 26 puta
Pohvaljen: 13 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Sreda, 24. Jun 2015, 21:37

Evo ti za prvi sabirak (mada ne znam zašto ti uopšte sve ovo radim, kad ti je bobanex već sve pokazao). Znači, prvi sabirak ti je [inlmath]\log^2x^2[/inlmath]. Ako te ovakav zapis zbunjuje, možeš ga napisati i ovako: [inlmath]\left(\log x^2\right)^2[/inlmath]. Sada primeniš to famozno pravilo da eksponent numerusa izađe isped logaritma i taj izraz postaje [inlmath]\left(2\log x\right)^2[/inlmath]. Pa je to onda isto što i [inlmath]2^2\cdot\left(\log x\right)^2[/inlmath], a to je [inlmath]4\log^2x[/inlmath].
E sad to stavi u jednačinu umesto prvog sabirka, uvedi smenu [inlmath]\log x=t[/inlmath], reši kvadratnu jednačinu po [inlmath]t[/inlmath], vrati smenu...

I, razmišljaj malo i sâm, nemoj za svaku sitnicu da tražiš objašnjenje, na prijemnom neće biti nikog da ti objašnjava...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Sinisa » Sreda, 24. Jun 2015, 21:42

Mirko, koji fakultet planiras upisati?
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Mirko Topalovic » Sreda, 24. Jun 2015, 21:49

Planiram FON,ali nemoj me molim te potcenjivati na osnovu ovih par zadataka,to su oni koji nisam znao da uradim,i isao sam u 5u gimn,nije laka a imao sam 4 iz mate. :)

• +1

Postod desideri » Sreda, 24. Jun 2015, 22:04

@Mirko Topalovic,
Hajde idemo polako.
Mirko Topalovic je napisao:Cekaj,a zar nije svojstvo logaritma je da pusta eksponent ispred sebe?

Naravno da je to donekle tačno.
[dispmath]\log x^2=2\log x[/dispmath][dispmath]\log^2x\ne2\log x[/dispmath]
Da pojasnim: ne "pušta" logaritam eksponent ako je sam logaritam stepenovan.
Pušta ga ako je argument, to jest ono pod logaritmom stepenovano.
Osobine logaritama proizilaze iz definicije logaritma.
Da li je tebi jasna definicija logaritma, to jest:
[dispmath]x=\log_ay\;\Longleftrightarrow\;y=a^x[/dispmath]
Ako ni ovo nije jasno, kaži pa ću iz početka, od definicije pa dalje.
Ja ne mogu sebi dozvoliti da bilo kom našem korisniku bude išta nejasno :(
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Mirko Topalovic » Sreda, 24. Jun 2015, 22:24

Hvala ti razumeo sam sve i uradio zadatak. Daniel mi je sve lepo objasnio.Ali hvala i tebi,vidi se da vam je stalo do clanova,to pokazuje vase ljudske kvalitete!U pravu je moram sam da razmisljam,a i da ne budem predmet sprdnje sa glupim pitanjima...
Hvala jos jednom :)

Postod Sinisa » Sreda, 24. Jun 2015, 22:34

Nije problem to sto ne znas, problem je sto neces da razmisljas vec hoces da ti neko servira zadatak i da ga naucis napamet... ja sam te pitao za izbor fakulteta zbog tvoje recenice gdje kazes da ces zadatak nauciti napamet, to me je zaprepastilo :(

Zapitkuj dok ti ne bude jasno, na ovom forumu gdje svi ozbiljno shvatamo matematiku mozes biti predmet sprdnje samo ako budes pokusavao da ucis zadatke napamet, to je van svake pameti...
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod desideri » Sreda, 24. Jun 2015, 22:53

@Sinisa, @Mirko Topalovic,
ja mislim da je ovde u pitanju nesporazum između vas dvojice.
Nema potrebe za daljom razmenom mišljenja u matematičkom smislu, u okviru ove teme. Sve je rečeno.
Temu zaključavam.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Prethodna

Povratak na ALGEBRA