Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Zapremina kupe – prijemni FON septembar 2009.

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Re: Zapremina kupe – prijemni FON septembar 2009.

Postod Anonimo » Ponedeljak, 29. Jun 2015, 10:54

Uopste nisam obratio paznju na ID teme, eto drago mi je sto je u pitanju bas moja tema. Za ono [inlmath]-\pi[/inlmath] shvatio sam sve kada sam pogledao grafik, i shvatam da to i [inlmath]2\pi[/inlmath] nije isto po polozaju na [inlmath]x[/inlmath] osi. Uvek mi je lakse da izvodim formule nego da ih znam na pamet. Hvala na trudu, ovaj forum mi je bas dosta pomogao pri spremanju prijemnog.. :D
"Life stands before me like an eternal spring with new and brilliant clothes." Carl Friedrich Gauss
Korisnikov avatar
Anonimo  OFFLINE

Zahvalio se: 47 puta
Pohvaljen: 9 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Anonimo » Ponedeljak, 29. Jun 2015, 11:04

Daniel je napisao:Prvo, šta znači ugao između izvodnica, budući da tih izvodnica imaš beskonačno mnogo? :) Ako misliš na ugao između izvodnica koje pripadaju istom osnom preseku kupe (tj. koje sadrže dijametralno suprotne tačke na kružnici u osnovi kupe), tada je zaključak pogrešan. :) Osni presek kupe je jednakokraki trougao, čije krake čine te dve izvodnice kupe, a osnovicu tog trougla čini prečnik kruga u osnovi kupe. Eto, možeš odgovoriti na dva jednostavna pitanja: :)
  • Koliki treba da bude poluprečnik osnove kupe da bi ugao između te dve izvodnice zaista bio [inlmath]45^\circ[/inlmath]? :)
  • Koliki je ugao između te dve izvodnice kupe u ovom zadatku?

Da osni presek je nesto sasvim drugo. Ugao izmedju izvodnica bi trebao da je [inlmath]90[/inlmath] stepeni, bar je tako kad se razvije omotac. A kada bi bilo dato da je [inlmath]45[/inlmath] stepeni ugao izmedju izvodnica onda bi [inlmath]r[/inlmath] bilo jednako [inlmath]\frac{5\pi}{4}[/inlmath]. Valjda. :)
"Life stands before me like an eternal spring with new and brilliant clothes." Carl Friedrich Gauss
Korisnikov avatar
Anonimo  OFFLINE

Postod Anonimo » Ponedeljak, 29. Jun 2015, 11:22

Gore je za poluprecnik trebalo da stoji [inlmath]\frac{5}{4}[/inlmath], ne znam sta mi bi da stavim [inlmath]\pi[/inlmath]. :D
Korisnikov avatar
Anonimo  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Ponedeljak, 29. Jun 2015, 12:39

Anonimo je napisao:Ugao izmedju izvodnica bi trebao da je [inlmath]90[/inlmath] stepeni, bar je tako kad se razvije omotac.

Sorry, nismo se onda bili razumeli. Ja sam mislio da govoriš o samoj kupi, a ti si govorio o razvijenom omotaču. Da, kod razvijenog omotača, ako je u pitanju četvrtina kruga, zaista taj ugao jeste [inlmath]90^\circ[/inlmath].

Anonimo je napisao:Gore je za poluprecnik trebalo da stoji [inlmath]\frac{5}{4}[/inlmath], ne znam sta mi bi da stavim [inlmath]\pi[/inlmath]. :D

Za ugao od [inlmath]45^\circ[/inlmath] pri razvijenom omotaču dobilo bi se da je obim osnove kupe jednak [inlmath]\frac{5\pi}{4}[/inlmath], pa bi [inlmath]\frac{5}{4}[/inlmath] bila dužina prečnika osnove, a ne poluprečnika. Dužina poluprečnika osnove bila bi [inlmath]\frac{5}{8}[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Anonimo » Ponedeljak, 29. Jun 2015, 12:45

Joj jeste to je poluprecnik, hvala ti. :D
Korisnikov avatar
Anonimo  OFFLINE

Prethodna

Povratak na GEOMETRIJA