Evo ovde isecka gde se uvodi pojam gustine raspodele u knjizi.
desideri je napisao:[inlmath]F(x)[/inlmath] je funkcija raspodele i zavisi od [inlmath]x[/inlmath].
E sad ovo nisam shvatio sta hoces da kazes? Kako je [inlmath]x[/inlmath] granica integrala samim tim utice na povrsinu, a kako je povrsina verovatnoca, utice i na funkciju raspodele.
desideri je napisao:Gustina raspodele je prvi izvod funkcije raspodele.
I ovo mi je jasno. To sledi po fundamentalnoj teoremi integralnog racuna
[dispmath]f(x)=\frac{\mathrm d}{\mathrm dx}\int\limits_{-\infty}^xf(t)\mathrm dt[/dispmath]
Meni ona definicija kao sto je na slici samo uvodi nov pojam ali mi nista ne govori kako da ga koristim ili kako se pravi ta funkcija.
Jedvan cekam da procitam objasnjenje.

Isečak iz knjige:
Za slučajnu promenljivu [inlmath]X[/inlmath] kaže se da je apsolutno neprekidnog tipa ako postoji nenegativna funkcija [inlmath]f[/inlmath], pomoću koje njena funkcija raspodele [inlmath]F[/inlmath] može ovako da se izrazi:
[dispmath]\left(5.8\right)\qquad\qquad F\left(x\right)=\int\limits_{-\infty}^xf\left(t\right)\mathrm dt,\;x\in\mathbb{R}[/dispmath]
Pri tom se funkcija [inlmath]f[/inlmath] naziva
gustinom raspodele (verovatnoća) slučajne promenljive [inlmath]X[/inlmath].
Napominjemo da integral sa beskonačnom donjom (ili gornjom) granicom, tzv. nesvojstveni integral, treba shvatiti kao graničnu vrednost određenog integrala, kad njegova donja granica teži [inlmath]-\infty[/inlmath]:
[dispmath]\int\limits_{-\infty}^xf\left(t\right)\mathrm dt=\lim_{y\to-\infty}\int\limits_y^xf\left(t\right)\mathrm dt[/dispmath]
(ili gornja granica teži [inlmath]+\infty[/inlmath]) (primer 7 u odeljku 3.3.4 i napomena posle njega).