Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Eksponencijalna jednacina

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Re: Eksponencijalna jednacina

Postod Onomatopeja » Petak, 30. Oktobar 2015, 01:21

Pa, ovako kako je zadatak postavljen, jer je korisceno [inlmath]x[/inlmath], a ne [inlmath]z[/inlmath], mislim da je jasno da se trazi broj realnih resenja (kako i rece Daniel). Ali, sto se tice tih kompleksnih resenja, kad ste se vec dotakli toga, meni se malo podigla kosa na glavi kad su neki poceli da pisu u tom pravcu. Ne znam, izdvajanje grana korena, tj. logaritma, odnosno argumenta, te stvari iz kompleksne analize, gde postoje grane, itd., ne znam, nije se igrati s tim. Ko hoce, samo napred, ali, oprezno (a i nisam siguran da su svi bas ponajbolje upoznati s time (uf, ovo zvuci nadmeno, ali, verujem i istinito, no hard feelings)).

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Eksponencijalna jednacina

Postod Daniel » Petak, 30. Oktobar 2015, 02:44

Nema problema, hajd da proverimo. :)
[dispmath]\left(\frac{3}{2}\right)^x=\left(\frac{3}{2}\right)^{\large i\frac{2k\pi}{\ln\frac{3}{2}}}\overset{\large\left(a=e^{\ln a}\right)}{=\!=\!=\!=\!=\!=\!=}e^{\ln\left(\frac{3}{2}\right)^{\large i\frac{2k\pi}{\ln\frac{3}{2}}}}=e^{\large i\frac{2k\pi}{\cancel{\ln\frac{3}{2}}}\cancel{\ln\frac{3}{2}}}=e^{i2k\pi}=1[/dispmath]
A ni Wolfram Alpha se tom rešenju ne protivi...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Prethodna

Povratak na ALGEBRA