Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Odrediti parametar a

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Odrediti parametar a

Postod Herien Wolf » Nedelja, 13. Decembar 2015, 18:01

Za koje vrednosti parametra [inlmath]a[/inlmath] jednacina
[dispmath]1+\sin^2ax=\cos x[/dispmath]
ima jedinstveno resenje?

Ovo je zadatak sa takmicenja IV godina B kategorija
[dispmath]1+\sin^2ax=\cos x\\
\cos x\in\left(-1,1\right)\\
\sin^2ax\ge0\\
\Rightarrow\;\sin^2ax=0\;\Rightarrow\;\sin ax=0\\
\Rightarrow\;\cos x=1\\
x_1=0\\
x_2=2\pi[/dispmath]
[inlmath]\Rightarrow\;\sin a0=0[/inlmath] vazi za svako [inlmath]a[/inlmath]
[dispmath]\Rightarrow\;\sin a0=0\\
a\cdot0=0[/dispmath]
[dispmath]\Rightarrow\;\sin a2\pi=0\\
a\cdot2\pi=0\;\Rightarrow\;a=0\\
a\cdot2\pi=\pi\;\Rightarrow\;a=\frac{1}{2}\\
a\cdot2\pi=2\pi\;\Rightarrow\;a=1[/dispmath]
Ja verovatno gresim
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 87 puta
Pohvaljen: 213 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Odrediti parametar a

Postod Daniel » Nedelja, 13. Decembar 2015, 21:58

Herien Wolf je napisao:[dispmath]1+\sin^2ax=\cos x\\
\cos x\in\left(-1,1\right)\\
\sin^2ax\ge0\\
\Rightarrow\;\sin^2ax=0\;\Rightarrow\;\sin ax=0\\
\Rightarrow\;\cos x=1[/dispmath]

Samo da ovaj deo malo pojasnim, zbog drugih. Pošto je [inlmath]\sin^2ax\ge0[/inlmath], odatle je [inlmath]1+\sin^2ax\ge1[/inlmath], tj. leva strana jednačine je [inlmath]\ge1[/inlmath], pa samim tim mora biti i desna, što znači [inlmath]\cos x\ge1[/inlmath]. Pošto kosinus može biti maksimalno [inlmath]1[/inlmath], sledi [inlmath]\cos x=1[/inlmath], a odatle, pošto mora biti [inlmath]1[/inlmath] i leva strana jednačine, [inlmath]\sin ax=0[/inlmath].

Herien Wolf je napisao:[dispmath]x_1=0\\
x_2=2\pi[/dispmath]

Zbog čega si za [inlmath]\cos x=1[/inlmath] napisao samo ova dva rešenja? Zar nisu rešenja i [inlmath]x=6\pi[/inlmath], [inlmath]x=8\pi[/inlmath], [inlmath]x=-2\pi[/inlmath] itd.?
Za jednačinu [inlmath]\cos x=1[/inlmath] pravilno je kao rešenja napisati [inlmath]x=2k\pi[/inlmath].

Herien Wolf je napisao:[inlmath]\Rightarrow\;\sin a0=0[/inlmath] vazi za svako [inlmath]a[/inlmath]
[dispmath]\Rightarrow\;\sin a0=0\\
a\cdot0=0[/dispmath]

Upravo tako, znači, jednačina sigurno ima najmanje jedno rešenje, bez obzira na vrednost parametra [inlmath]a[/inlmath], a to je rešenje [inlmath]x=0[/inlmath].
E sad, u zatatku se traže one vrednosti parametra [inlmath]a[/inlmath] za koje će jednačina imati jedinstveno rešenje. To znači, da pored rešenja [inlmath]x=0[/inlmath], jednačina nema nijedno drugo rešenje.

Znači, za [inlmath]x\ne0[/inlmath] ne sme istovremeno biti [inlmath]\sin ax=0[/inlmath] i [inlmath]\cos x=1[/inlmath]. To, opet, znači da ne sme istovremeno biti [inlmath]ax=k_1\pi[/inlmath] i [inlmath]x=2k_2\pi[/inlmath], gde su [inlmath]k_1[/inlmath] i [inlmath]k_2[/inlmath] celi brojevi različiti od nule.
Dakle, [inlmath]\frac{k_1}{a}[/inlmath] ne sme biti paran broj ni za jedno [inlmath]k_1[/inlmath].
Pretpostavimo da je [inlmath]a[/inlmath] bilo koji racionalan broj, oblika [inlmath]\frac{p}{q},\;p,q\in\mathbb{Z},\;q\ne0[/inlmath]. Tada će [inlmath]\frac{k_1}{a}[/inlmath] biti jednak [inlmath]\frac{k_1q}{p}[/inlmath], a on će biti paran za svako [inlmath]k_1[/inlmath] koje predstavlja celobrojni umnožak od [inlmath]2p[/inlmath]. Sledi da [inlmath]a[/inlmath] ne sme biti racionalan broj.
Kada je [inlmath]a[/inlmath] iracionalan broj, tada će i [inlmath]\frac{k_1}{a}[/inlmath] biti iracionalan broj, pa samim tim ne može biti paran, čime zaključujemo da [inlmath]a[/inlmath] mora biti iracionalan broj da bi jednačina imala jedinstveno rešenje.

U tekstu zadatka nije navedeno da [inlmath]a[/inlmath] mora biti realno, mada pretpostavljam da se podrazumeva. Ipak, ako je potrebno, lako se može pokazati da ako je [inlmath]a[/inlmath] kompleksan broj s imaginarnim delom različitim od nule, tada jednačina takođe ima jedinstveno rešenje [inlmath]x=0[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Herien Wolf » Nedelja, 13. Decembar 2015, 22:07

Da, nije navedeno da se radi o realnom broju tako da ja cenim da se i imaginarni deo racuna.

Daniel je napisao:Zbog čega si za [inlmath]\cos x=1[/inlmath] napisao samo ova dva rešenja? Zar nisu rešenja i [inlmath]x=6\pi[/inlmath], [inlmath]x=8\pi[/inlmath], [inlmath]x=-2\pi[/inlmath] itd.?
Za jednačinu [inlmath]\cos x=1[/inlmath] pravilno je kao rešenja napisati [inlmath]x=2k\pi[/inlmath].

Nisam pisao [inlmath]+2k\pi[/inlmath] jer se ne trazi [inlmath]x[/inlmath] pa je dovoljno raditi u skupu [inlmath]x\in\left[0,2\pi\right][/inlmath]. Ako mozes da odredis preko imaginarnog dela posto kao sto rekoh ranije nismo radili trigonometrijski oblik kompleksnog broja.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

• +1

Postod Onomatopeja » Nedelja, 13. Decembar 2015, 22:15

Iz koje godine je dato takmicenje? Ili jos mozda bolje, da li tekst zadatka glasi tacno ovako kako si napisao? Nekako mi je nezamislivo da nisu tacno sve precizirali u samoj postavci.

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Postod Herien Wolf » Nedelja, 13. Decembar 2015, 22:20

Ovogodisnje je takmicenje, veruj mi da ne pamtim kada su ovako lose otkucali zadatke, skoro svi zadaci su dvosmisleni, nigde nisu precizirani intervali, npr imao je jedan zadatak kombinatorike u kom nije navedeno da li je bitan redosled, a bio je jako bitan. Najgore od svega pitam dezurnog profesora kaze cim nije navedeno onda ne zavisi od redosleda.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Postod Onomatopeja » Nedelja, 13. Decembar 2015, 22:25

Ovuaj, necu vise da idem u off topic, ali, je li ovo skolsko takmicenje? Pitam, jer koliko se ja secam takmicenja su obicno krajem januara, pocetkom februara, a ne u decembru. Bar je tako bilo kad sam ja isao u skolu. A ako jeste skolsko, onda donekle i razumem sto ima gresaka, jer mislim (a moguce je i da gresim) da za skolsko upravo sama skola pravi zadatke (mada, onda mi nije jasno zasto stoji kategorija B, al aj sad).

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Postod Herien Wolf » Nedelja, 13. Decembar 2015, 22:28

Opstinsko (DMS sastavlja zadatke), vec dve godine je pomereno u decembru, najgore od svega je da smo obavesteni o takmicenju samo dan pred takmicenje.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Postod pentagram142857 » Nedelja, 13. Decembar 2015, 22:30

Bilo je opstinsko takmicenje, evo link http://srb.imomath.com/index.php?options=29&lmm=1
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 49 puta
Pohvaljen: 120 puta

Postod Daniel » Nedelja, 13. Decembar 2015, 22:48

Herien Wolf je napisao:Da, nije navedeno da se radi o realnom broju tako da ja cenim da se i imaginarni deo racuna.

Sudeći po rešenju na linku koji je pentagram142857 dao, oni su definitivno [inlmath]a[/inlmath] posmatrali kao realan broj. I da, zaista su to zaboravili da napišu u tekstu zadatka, što je neshvatljiv propust.

Herien Wolf je napisao:Nisam pisao [inlmath]+2k\pi[/inlmath] jer se ne trazi [inlmath]x[/inlmath] pa je dovoljno raditi u skupu [inlmath]x\in\left[0,2\pi\right][/inlmath].

Kao što i može da se vidi iz mog postupka, nije dovoljno raditi u intervalu [inlmath]\left[0,2\pi\right][/inlmath]. Ne traži se [inlmath]x[/inlmath], ali moramo odrediti parametar [inlmath]a[/inlmath] tako da jednačina nema netrivijalna rešenja ne samo u intervalu [inlmath]\left[0,2\pi\right][/inlmath], već na celom skupu realnih brojeva.
Uzmi, recimo, da je [inlmath]a=\frac{10}{11}[/inlmath]. Tada će rešenja ove jednačine biti [inlmath]x=22k\pi[/inlmath], dakle, u intervalu [inlmath]\left[0,2\pi\right][/inlmath] ćemo imati samo jedno rešenje ([inlmath]x=0[/inlmath]), ali van tog intervala će ih biti beskonačno mnogo.

Onomatopeja je napisao:Pitam, jer koliko se ja secam takmicenja su obicno krajem januara, pocetkom februara, a ne u decembru. Bar je tako bilo kad sam ja isao u skolu.

Upravo to sam Herien Wolfa i ja pitao putem PP-a. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Povratak na TRIGONOMETRIJA