Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI VEKTORI

Izračunati duzine dijagonala paralelograma

[inlmath]\vec a\cdot\vec b=\left|\vec a\right|\cdot\left|\vec b\right|\cdot\cos\angle\left(\vec a,\vec b\right)[/inlmath]

Izračunati duzine dijagonala paralelograma

Postod indira-aa » Sreda, 27. Mart 2013, 19:43

Iiii evo jos jedan zadatak.puno pozdrava

Zadani su vektori [inlmath]\vec m=\vec a-\vec b+\vec c,\:\vec n=-2\vec a-\vec b+\vec c[/inlmath], gdje su [inlmath]\vec a,\:\vec b,\:\vec c[/inlmath] jedinični vektori koji zatvaraju uglove [inlmath]\angle\left(\vec a,\vec b\right)=\frac{\pi}{3}[/inlmath], [inlmath]\angle\left(\vec b,\vec c\right)=\frac{2\pi}{3}[/inlmath] i [inlmath]\angle\left(\vec a,\vec c\right)=\frac{\pi}{3}[/inlmath]. Izračunati dužine dijagonala paralelograma konstruisanog nad tim vektorima.

Zahvalio se: 78 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Izračunati duzine dijagonala paralelograma

Postod Daniel » Četvrtak, 28. Mart 2013, 21:15

Na osnovu vrednosti uglova koje međusobno zaklapaju ova tri jedinična vektora, može se zaključiti da su sva tri vektora komplanarna, tj. nalaze se u istoj ravni: vektori [inlmath]\vec b[/inlmath] i [inlmath]\vec c[/inlmath] zaklapaju ugao od [inlmath]\frac{2\pi}{3}[/inlmath], a pravac vektora [inlmath]\vec a[/inlmath] predstavlja simetralu tog ugla. Ova dvodimenzionalnost dosta olakšava ceo postupak. :)

Dužine dijagonala paralelograma konstruisanog nad vektorima [inlmath]\vec m[/inlmath] i [inlmath]\vec n[/inlmath] nisu ništa drugo nego intenziteti zbira i razlike ta dva vektora (to će biti očigledno kad nacrtaš sliku na kojoj se vrši sabiranje i oduzimanje ta dva vektora).
Za razliku ta dva vektora, tj. za kraću dijagonalu tog paralelograma, vrlo je lako:
[dispmath]\left|\vec m-\vec n\right|=\left|\left(\vec a-\vec b+\vec c\right)-\left(-2\vec a-\vec b+\vec c\right)\right|=\left|3\vec a\right|=3\left|\vec a\right|=3[/dispmath]
Za zbir ta dva vektora, tj. za dužu dijagonalu tog paralelograma, dobije se:
[dispmath]\left|\vec m+\vec n\right|=\left|-\vec a-2\vec b+2\vec c\right|[/dispmath]
i onda ima malko više posla nego za razliku tih vektora, ali ako si izvežbala sabiranje i oduzimanje vektora, opet nikakav problem. ;) Hajde pokušaj to da uradiš, nije tako teško. Nacrtaš [inlmath]\vec a[/inlmath], [inlmath]\vec b[/inlmath] i [inlmath]\vec c[/inlmath] pod uglovima koji su zadati i tražiš koliko je onda [inlmath]-\vec a-2\vec b+2\vec c[/inlmath]... Po potrebi, možeš nacrtati više jednakostraničnih trouglova, povezanih u „mrežu“, kao što su unutar pravilnog šestougla... Treba da dobiješ
[dispmath]\left|\vec m+\vec n\right|=\left|-\vec a-2\vec b+2\vec c\right|=\sqrt{13}[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod indira-aa » Ponedeljak, 01. April 2013, 16:19

Moze li se to nekako drugacije uraditi na neki drugi nacin pomocu vektora, ili nekako. jer ja tu stvarno nista ne kontam

Postod Daniel » Ponedeljak, 01. April 2013, 23:49

Mislim da je ovo, ako ne jedini način, onda sigurno najjednostavniji i najlogičniji način preko vektora.
Vrlo rado ću ti objasniti sve što ti nije jasno, ali moraš mi onda postaviti i konkretno pitanje, jer ovako zaista ne znam šta da objašnjavam. Koje ti tačno rečenice nisu jasne?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod indira-aa » Ponedeljak, 01. April 2013, 23:57

Nee,nee jasno je meni sta ti napises i pojasnis,,nego nemam pojma ni sta je sve ovo, jos ovo nismo ucili..kontam prva dva koraka, i ne znam sta sve trebam uraditi da odredim te dijagonale..rijecima haha.

Postod Daniel » Utorak, 02. April 2013, 00:11

Ma učili ste, sigurno. Ako ste učili sabiranje vektora, onda vam je sigurno napomenuto da se to može vršiti nadovezivanjem ili pravilom paralelograma (u ovom postu sam ti čak dao i ilustracije).
Kod ovog drugog načina, sabiranja dva vektora metodom paralelograma (vidi sliku), dužina jedne dijagonale tog paralelograma jednaka je intenzitetu zbira ta dva vektora, a dužina druge dijagonale jednaka je intenzitetu razlike ta dva vektora. A dijagonale paralelograma nad data dva vektora upravo su ono što se u zadatku traži, prema tome – nikakav problem za rešanje ako znaš sabiranje vektora. ;)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod indira-aa » Subota, 06. April 2013, 17:46

Mozete li molim vas postaviti izradu ovog zadatka, imala sam ga i na kolokviju nisam znala uraditi ://..bila bih zahvalna, ;)

Postod Daniel » Subota, 06. April 2013, 20:30

Hajde, u kom koraku ti je nastao problem? Pomoći ćemo. Da li znaš kako da nacrtaš vektore -[inlmath]\vec a[/inlmath], [inlmath]-2\vec b[/inlmath] i [inlmath]2\vec c[/inlmath]? Umeš li da nacrtaš njihov zbir [inlmath]-\vec a-2\vec b+2\vec c[/inlmath]? Umeš li, na kraju, da odrediš intenzitet tog zbira, [inlmath]\left|-\vec a-2\vec b+2\vec c\right|[/inlmath]? Reci šta od ovoga ne znaš, tu smo da pomognemo, pokažemo, objasnimo.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod indira-aa » Subota, 06. April 2013, 20:36

Nacrtala sam ja njih moze li samo slika da vidim da li je ispravno, ako nije problem.. prvo ih nacrtala posebno pa onda zbir..hvala unaprijed

Postod Daniel » Subota, 06. April 2013, 20:39

Pa pošalji to što si nacrtala, pa ti odmah kažemo da l' valja, ili, ako ne valja, kažemo ti di je greška... ;)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Sledeća

Povratak na VEKTORI