Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Domen iracionalne nejednacine

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Domen iracionalne nejednacine

Postod Herien Wolf » Ponedeljak, 11. Januar 2016, 16:27

Odrediti domen definisanosti nejednacine [inlmath]\sqrt{2x^2-5x+2}>x-2[/inlmath], sva resenja.
Nisu mi bitna resenja vec koji su uslovi i kako se resava nejednacina kada su sva resenja u "igri". Do sada se nisam susretao sa ovim tipom zadataka pa me zanimaju pravila kako i sta. Probao sam na nacin kao kad resavam realna resenja tj. [inlmath]\sqrt x>y,\;x\ge0[/inlmath] kada kvadriram dobijam resenja ali prakticno vidim da ima resenja koja nisu obuhvacena :). Kada teorijski deo skontam onda nece biti problem da sam dovrsim zadatak.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 87 puta
Pohvaljen: 213 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Domen iracionalne nejednacine

Postod Daniel » Ponedeljak, 11. Januar 2016, 17:02

Pogledaj ovu i ovu temu, u njima sam to prilično detaljno objašnjavao.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Herien Wolf » Ponedeljak, 11. Januar 2016, 18:28

Evo mog pokusaja
[inlmath]\sqrt{2x^2-5x+2}[/inlmath] prvo odredjujem kada je ovo pozitivno dobijam [inlmath]\Rightarrow\;x\in\left(-\infty,\frac{1}{2}\right]\cup\left[2,+\infty\right)[/inlmath]
Zatim
1. slucaj
[inlmath]x-2>0\\
x>2[/inlmath]
Kada je desna strana pozitivna odatle sledi i da je leva strana pozitivna , tj dobijam za prvi slucaj [inlmath]x\in\left(2,+\infty\right)[/inlmath]
2. slucaj
[inlmath]x-2<0\\
x<2[/inlmath]
Ovde se vidi jos iz pozitivne definisanosti korena da [inlmath]x\in\left(-\infty,\frac{1}{2}\right)[/inlmath] (uvek je pozitivan broj veci od negativnog)
Sada me zanima jedna stvar sta se desava kada je i leva i desna strana manja od nule ? tj interval [inlmath]x\in\left(\frac{1}{2},2\right)[/inlmath]
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

• +1

Postod Sinisa » Ponedeljak, 11. Januar 2016, 19:04

Za [inlmath]x\in\left(\frac{1}{2},2\right)[/inlmath] funkcija nije definisana, i lijeva strana ne moze biti negativna - tj. moze biti samo potkorjena velicina negativna ali kada je potkorjena velicina negativna tada ova funkcija nije definisana
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Herien Wolf » Ponedeljak, 11. Januar 2016, 19:31

Valjda se ta definisanost odnosi samo na realna resenja ?
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Postod Sinisa » Ponedeljak, 11. Januar 2016, 19:45

Da, samo realna rjesenja dolaze u obzir... Inace kompleksne brojeve i ne mozes porediti po velicini tako da nema logike da i njih ukljucujes :)
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Herien Wolf » Ponedeljak, 11. Januar 2016, 19:48

Odatle sledi [inlmath]x\in\left(-\infty,\frac{1}{2}\right]\cup\left(2,+\infty\right)[/inlmath], uglavnom mi je sad jasno.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Povratak na ALGEBRA