Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Dokaz trigonometrijske nejednakosti

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Dokaz trigonometrijske nejednakosti

Postod jagodica bobica » Subota, 16. Januar 2016, 17:26

Treba mi pomoć oko sledećeg zadatka:
Dokazati da važi nejednakost ako je [inlmath]\sin x\cdot\cos x[/inlmath] različito od nule
[dispmath]{1\over\sin^4x}+{1\over\cos^4x}\ge8[/dispmath]
Ja sam krenula ovim putem. Prvo sam obe strane nejednakosti pomnožila sa [inlmath]\sin^4x\cos^4x[/inlmath], malo transformisala levu stranu i tu stala
[dispmath]1-2\cos^2x\sin^2x\ge8\sin^4x\cos^4x[/dispmath]
Da li sam u pravu ako napišem da je [inlmath]2\cos^2x\sin^2x={1\over2}\sin^22x[/inlmath], i da li bi tom transformacijom nešto dobila? Što se tiče množenja obe strane nejednakosti, uradila sam to zbog činjenice da je proizvod kosinusa i sinusa različit od nule, a kako je četvrti stepen sigurno je i pozitivan.

Zahvalio se: 5 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Dokaz trigonometrijske nejednakosti

Postod Daniel » Subota, 16. Januar 2016, 19:32

jagodica bobica je napisao:Da li sam u pravu ako napišem da je [inlmath]2\cos^2x\sin^2x={1\over2}\sin^22x[/inlmath], i da li bi tom transformacijom nešto dobila?

Sasvim si u pravu, upravo se tim putem i stiže do rešenja.

jagodica bobica je napisao:Što se tiče množenja obe strane nejednakosti, uradila sam to zbog činjenice da je proizvod kosinusa i sinusa različit od nule, a kako je četvrti stepen sigurno je i pozitivan.

Takođe, sasvim ispravno razmišljanje. :correct:

Dakle, levu stranu transformišeš tako kako si i napisala, dok desnu možeš napisati kao [inlmath]\frac{1}{2}\cdot16\sin^4x\cos^4x=\frac{1}{2}\left(2\sin x\cos x\right)^4=\frac{1}{2}\sin^42x[/inlmath].
Zatim uvedi smenu [inlmath]\sin^22x=t[/inlmath], a pošto se [inlmath]\sin^22x[/inlmath] nalazi u intervalu [inlmath]\left[0,1\right][/inlmath], takođe će se i [inlmath]t[/inlmath] nalaziti u tom intervalu.
Sad to malo sredi i dobićeš kvadratnu funkciju po [inlmath]t[/inlmath]. Posmatraj za koje vrednosti [inlmath]t[/inlmath] je ta funkcija pozitivna a za koje negativna, i uporedi to s intervalom kojem [inlmath]t[/inlmath] mora da pripada...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Re: Dokaz trigonometrijske nejednakosti

Postod jagodica bobica » Subota, 16. Januar 2016, 20:02

Hvala puno, upravo tako sam i transformala desnu stranu. Sad mi samo nije jasno kako mi dalje smena nije pala na pamet :oops: :sad3:

Zahvalio se: 5 puta
Pohvaljen: 0 puta

Povratak na TRIGONOMETRIJA