Evo obećanog "šahovskog" odgovora:
Posmatraću samo matricu [inlmath]A[/inlmath] mada sve isto važi i za proširenu:
[dispmath]A=\begin{bmatrix}1 & -2 & 1\\ 3 & 2 & 1\\ 5 & -2 & 3\end{bmatrix}[/dispmath]
Dakle, "pravim" nule i dobijam recimo
dodavanjem druge vrste matrice i prvoj i trećoj vrsti odjednom:
[dispmath]A\sim\begin{bmatrix}4 & 0 & 2\\ 3 & 2 & 1\\ 8 & 0 & 4\end{bmatrix}[/dispmath]
E sada otkrivam i sjajan trik, koji sam davno otkrio, no verovatno je to poznato i ranije a da ja nisam znao, tako da se izvinjavam ako plasiram nešto kao svoje a nije tako, pošto sam ipak mlad čovek.

Naime, ako su u bilo kojoj koloni ili vrsti matrice sve same nule, moraju biti nule i u vrsti ili koloni. Ovo je verovatno nejasno.
Pogledajte centralni element tj [inlmath]2[/inlmath]. On je u samoj sredini matrice, to je ta dvojka.
E, pošto ta dvojka
ima sve nule u svojoj koloni ona ih pravi i u svojoj vrsti, verujte da je ovo sjajno. Aj da ne objašnjavam dalje. Da ne bude zabune, mislim na centralnu dvojku matrice, u samoj sredini ili da cepidlačim (što bi rekao Daniel

), na element [inlmath]A(2,2)[/inlmath] Dalje je matrica s istim rangom
a ne ista matrica:
[dispmath]A\sim\begin{bmatrix}4 & 0 & 2\\ 0 & 2 & 0\\ 8 & 0 & 4\end{bmatrix}[/dispmath]
Eto, i ovde se neki topovi tuku. Mislim na šahovsku tablu, top ide po vrsti ili po koloni. Ima elemenata različitih od nule koji su u istoj vrsti ili koloni, ako me razumete. Nastaviću ovako: množim prvu vrstu brojem [inlmath]-2[/inlmath] i dodajem je trećoj vrsti:
[dispmath]A\sim\begin{bmatrix}4 & 0 & 2\\ 0 & 2 & 0\\ 0 & 0 & 0\end{bmatrix}[/dispmath]
E sada treću kolonu množim s minus 2 i dodajem je prvoj koloni matrice.
Ili što je isto, dvojka pravi nule u sopstvenoj vrsti pošto su joj nule u koloni. Dobijam:
[dispmath]A\sim\begin{bmatrix}0 & 0 & 2\\ 0 & 2 & 0\\ 0 & 0 & 0\end{bmatrix}[/dispmath]
Ostadoše dva "topa koja se ne tuku" tako da je rang ove matrice jednak [inlmath]2[/inlmath]