Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

Koren funkcija

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

Koren funkcija

Postod Unique » Nedelja, 31. Januar 2016, 19:51

Pozdrav svima, trebala bi mi pomoc u resavanju 6. i 7. tacke koren funckije tj. monotonost i konveksnost (prvi i drugi izvodi).

Konkretno zadatak koji trenutno radim glasi: Ispitati tok i skicirati grafik funkcije: [inlmath]x+1-\sqrt{x^2-x}[/inlmath]

Generalno razumem ove dve tacke, kada klasicno pravim tablicu itd... medjutim ovde je to nemoguce i mahom svi koji su mi slali neka resenja nisu uspeli dovoljno dobro da mi pojasne sta i kako. Konkretno kada posle uradjenog prvog izvoda (za monotonost) dobijem: [inlmath]\displaystyle\frac{2\sqrt{x^2-x}-2x+1}{2\sqrt{x^2-x}}[/inlmath] , kada radim za izraz gore kada je veci od nule dobijem da je [inlmath]0>1[/inlmath] i tu se pogubim.

Hvala unapred!
Unique  OFFLINE

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Koren funkcija

Postod Onomatopeja » Nedelja, 31. Januar 2016, 21:11

Nejednacina [inlmath]2\sqrt{x^2-x}-2x+1>0[/inlmath] ima realnih resenja. S obzirom na to da ti dolazis u kontradikciju s pretpostavkom da je tvoj brojilac veci strogo od nule (tj. da ta nejednacina nema resenja), to onda ne bi bilo lose da nam i pokazes tvoj postupak (pa cemo videti gde je greska).

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 31. Januar 2016, 21:16

Koliko sam razumeo, tvoje pitanje se, zapravo, svodi na to kako rešiti nejednačinu [inlmath]2\sqrt{x^2-x}-2x+1>0[/inlmath]?

Mislim da znam i koju si grešku napravio. Prvo si prebacio [inlmath]-2x+1[/inlmath] na desnu stranu, što je OK, dobivši
[dispmath]2\sqrt{x^2-x}>2x-1[/dispmath]
ali si sada jednostavno kvadrirao obe strane, dobivši [inlmath]\cancel{4x^2}-\cancel{4x}>\cancel{4x^2}-\cancel{4x}+1[/inlmath], zaboravivši da se kvadriranjem gubi informacija o predznaku leve i desne strane i da je zbog toga neophodno da pre kvadriranja komentarišeš predznake.
(Ovo je sve trebalo u svom pitanju ti da napišeš, umesto što ja sad nagađam kako je išao tvoj postupak, no dobro.)

Dakle, kad smo došli pred samo kvadiranje:
[dispmath]2\sqrt{x^2-x}>2x-1[/dispmath]
zapažamo sledeće. Leva strana je uvek pozitivna (ili, eventualno, nula – to se onda kaže da je nenegativna). Desna strana je manja od leve strane. A to znači, pošto je leva strana [inlmath]\ge0[/inlmath], da će nejednakost biti sigurno zadovoljena onda kada je desna strana manja od nule, tako da je [inlmath]2x-1<0[/inlmath] jedna mogućnost za rešenje ove jednačine. Drugu mogućnost dobijamo kvadriranjem obe strane, što si ti i učinio, i dobio [inlmath]0<1[/inlmath], što znači da taj slučaj nema rešenja. Da je i taj slučaj imao rešenja, tražili bismo uniju ta dva dobijena skupa rešenja, a ovako ostaje samo [inlmath]2x-1<0[/inlmath], tj. [inlmath]x<\frac{1}{2}[/inlmath].

Naravno, pošto je potrebno da bude zadovoljen i uslov nenegativnosti potkorene veličine, a za taj uslov se dobije [inlmath]x\le0\;\lor\;x\ge1[/inlmath], kao konačno rešenje ove nejednačine imamo [inlmath]x\le0[/inlmath].

O rešavanju raznih slučajeva ovakvih iracionalnih nejednačina možeš pogledati ovaj i ovaj post.

EDIT
@Onomatopeja, sorry, tek kad sam objavio post videh da si ti već odgovorio, no bi mi glupo da brišem ovo kad sam se već ovako raspisao. :(
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod Onomatopeja » Nedelja, 31. Januar 2016, 21:25

Naravno Daniele, tvoj post je dosta detaljniji i konkretniji, te bi bilo zaista lose da si ga izbrisao jer sam ja postovao pre tebe.

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Postod Unique » Nedelja, 31. Januar 2016, 22:26

Da, zaboravio sam da spomenem domen i uslov [inlmath]2x-1<0[/inlmath], sorry.

Na ovoj slici je postupak koji nisam mogao da razumem:

Tacnije, ovo: "Kako je ovo netacno, dobijamo da je [inlmath]f'(x)<0[/inlmath] za [inlmath]x\ge1[/inlmath], a vece od nule za [inlmath]x\le0[/inlmath]."

Sada sam razumeo sta i na koji nacin se posmatra, hvala!

Btw. hteo bih da pitam da li je pravilno resavati monotonost tako sto se posle odradjenog izvoda, rade dva [inlmath]f'(x)[/inlmath] gde se umesto [inlmath]x[/inlmath] stavlja jedan broj levo i jedan broj desno od nule (pod nulom mislim na presek sa [inlmath]x[/inlmath] osom koji je u ovom slucaju [inlmath]-1[/inlmath]). I na taj nacin ukoliko je [inlmath]f'(0)[/inlmath] recimo pozitivan, znaci da funkcija raste desno do nule. Vidjao sam da neki tako rade.

Pozdrav i hvala jos jednom!
Poslednji put menjao Daniel dana Utorak, 02. Februar 2016, 04:30, izmenjena 2 puta
Razlog: Dodavanje Latexa – tačka 13. Pravilnika!
Unique  OFFLINE

• +2

Postod Daniel » Nedelja, 31. Januar 2016, 23:36

Unique je napisao:Btw. hteo bih da pitam da li je pravilno resavati monotonost tako sto se posle odradjenog izvoda, rade dva [inlmath]f'(x)[/inlmath] gde se umesto [inlmath]x[/inlmath] stavlja jedan broj levo i jedan broj desno od nule (pod nulom mislim na presek sa [inlmath]x[/inlmath] osom koji je u ovom slucaju [inlmath]-1[/inlmath]). I na taj nacin ukoliko je [inlmath]f'(0)[/inlmath] recimo pozitivan, znaci da funkcija raste desno do nule. Vidjao sam da neki tako rade.

Po meni, to je dosta nesiguran način i ja ga lično izbegavam. Granica između pozitivnih i negativnih vrednosti izvoda ne mora obavezno biti nula tog izvoda – može biti i tačka ili oblast u kojoj taj izvod nije definisan, a i sâm izvod može imati prekid (nagli skok iz minusa u plus, ili nagli pad iz plusa u minus, bez presecanja [inlmath]x[/inlmath]-ose).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Unique » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 20:30

Da li bi mogao da mi pokazes postupak za znak ove funkcije? Ono kada je [inlmath]y>0[/inlmath] i kada je [inlmath]y<0[/inlmath]

Ja sam to isto radio tako sto odradim [inlmath]f(0)[/inlmath] i [inlmath]f(-2)[/inlmath] pa prema tome odredim.

Predpostavljam da ni to nije potpuno korektno?
Unique  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 21:27

Pa, i nije. Hajde, pokušaj ti, na ovaj način na koji sam ti rekao, napiši ovde postupak, pa ćemo ti reći da l' je OK.
Znači, kreneš od [inlmath]f\left(x\right)>0[/inlmath] (ispituješ za koje vrednosti [inlmath]x[/inlmath] je vrednost funkcije pozitivna), to jest
[dispmath]x+1-\sqrt{x^2-x}>0[/dispmath]
Prebaciš koren na desnu stranu,
[dispmath]x+1>\sqrt{x^2-x}[/dispmath]
i onda radiš prema uputstvu s onih tema koje sam ti linkovao. Ako se negde „zaglaviš“, pitaj slobodno, ali obavezno pokaži dokle si stigao. :)

P.S. Pravilno je pretpostavljam, a ne predpostavljam (jednačenje po zvučnosti).
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Unique » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 21:51

[dispmath]\left.x+1>\sqrt{x^2-x}\quad\right/^2[/dispmath][dispmath]x^2+2x+1>x^2-x\\
3x>-1\\
x>-\frac{1}{3}[/dispmath][dispmath]\begin{cases}
D:\;\left(-\infty,0\right]\cup\left[1,+\infty\right)\\
x+1>0\\
x>-1
\end{cases}[/dispmath]
Presek resenja.jpg
Presek resenja.jpg (8.66 KiB) Pogledano 1955 puta

[dispmath]y>0\quad\forall x\in\left(-\frac{1}{3},0\right]\cup\left[1,+\infty\right)[/dispmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Utorak, 02. Februar 2016, 08:45, izmenjena samo jedanput
Razlog: Prekucavanje postupka sa slike u Latex – tačke 13. i 14. Pravilnika.
Unique  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 22:01

A jel' bilo teško ovih nekoliko redova otkucati u Latexu?
Molim te da (još jednom, ukoliko već jesi) pročitaš tačku 14. Pravilnika.

Da, postavio si sve potrebne uslove i rešenje je tačno.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Sledeća

Povratak na FUNKCIJE