Ivančica je napisao:Daniel je napisao:Ivančica je napisao:a izraz [inlmath](2)[/inlmath] prevela kao sinus i kosinus dvostrukog ugla.
Ovaj deo nisam razumeo, ako može pojašnjenje?
Tu sam samo prevela [inlmath]\sin2x[/inlmath] u [inlmath]2\cdot\sin x\cdot\cos x[/inlmath] kao i kosinus

Upravo zato sam i pitao, jer u [inlmath]\left(2\right)[/inlmath] nigde nemaš [inlmath]\sin2x[/inlmath] i [inlmath]\cos2x[/inlmath].
[inlmath]\left(2\right)[/inlmath] ti glasi [inlmath]\sin(x)+\cos(x)>0[/inlmath].
Ivančica je napisao:Tu dobijem jednačinu [inlmath]\frac{\cos x}{\sqrt5}+\cos^2x=\frac{2}{5}[/inlmath], kada to sredim i uvedem smjenu dobijem rešenja: [inlmath]\frac{-\sqrt5-5}{10}[/inlmath] i [inlmath]\frac{-\sqrt5+5}{10}[/inlmath]
Jednačina ti je u redu, ali su ti rešenja pogrešna. Znači, imaš grešku u samom rešavanju jednačine.
Molim te da u Latexu pre
sin i
cos stavljaš backslash (
\), već ti je bila skrenuta pažnja na to.
Takođe, pravi razliku između
inlinemath i
equation-tagova. Dok ovi prvi postavljaju izraz unutar tekućeg reda, ovi drugi ih izdvajaju u zaseban red. Očigledno da u tvom postu nije bilo potrebe da svaki od izraza bude u zasebnom redu, zato sam
equation-tagove zamenio
inlinemath-tagovima, kako bi post zauzeo manje prostora i time se dobilo na preglednosti.
jovanmilic97 je napisao:zbog uslova da je zbir a i razlika sinusa i kosininusa veci od nule, sto znaci da su oba pozitivna.

Imali smo, znači,
[dispmath]\sin x+\cos x>0\\
\sin x-\cos x>0[/dispmath]
sabiranjem ovih jednačina dobija se [inlmath]2\sin x>0[/inlmath], što znači da sinus zaista jeste pozitivan. Međutim, oduzimanjem ovih jednačina dobija se [inlmath]2\cos x=?[/inlmath]
Na desnoj strani je znak pitanja jer smo imali oduzimanje pozitivne veličine od pozitivne veličine, što nam kao rezultat može dati i pozitivnu i negativnu veličinu. Prema tome, ne možemo odavde odrediti predznak kosinusa.
Zato je bilo korektnije da, umesto da iz druge jednačine sinus izraziš preko kosinusa, uradiš obrnuto – da kosinus izraziš preko sinusa i onda to uvrstiš u prvu jednačinu. Time dobijamo kvadratnu jednačinu po sinusu (za koji znamo da je pozitivan), umesto po kosinusu (za koji to ne znamo).
Pokazaću ja kasnije i svoju ideju za (rekao bih, dosta jednostavnije) rešavanje ovog zadatka.