Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Iracionalna jednačina

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Iracionalna jednačina

Postod extremesportist » Subota, 25. Jun 2016, 22:28

Tek danas videh da je pokrenuta sekcija sa prijemnim ispitima. Stvarno odlična ideja. Postaviću sad nekoliko zadataka sa prijemnog na ETF-u koje nisam uspeo da uradim, a pošto u poslednje vreme rešavam dosta takvih testova potrudiću se da u novim temama napišem rešenja zadataka koje sam uradio, a koji do sada nisu obrađeni, da ne bude da samo koristim forum, a ništa ne doprinosim.

Stvarno cenim svu pomoć koju sam dobio, a kompletirani zadaci sa prijemnih će sigurno pomoći mnogim budućim studentima.

Prijemni ispit ETF - 2014
13. zadatak:

Sva realna rešenja jednačine [inlmath]\frac{1}{\sqrt x+\sqrt{x-2}}+\frac{1}{\sqrt{x+2}+\sqrt x}=\frac{1}{4}[/inlmath] pripadaju skupu:

Rešenje: [inlmath][14,18)[/inlmath]

Pokušao sam da razlomke svedem na zajednički imenilac i potom kvadriram ali ništa konkretno nisam dobio, tako da koji je najjednostavniji način da se ovo uradi?

Hvala unapred
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 18 puta
Pohvaljen: 13 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Iracionalna jednačina

Postod jovanmilic97 » Subota, 25. Jun 2016, 23:15

Kreces tako sto ces da racionalizujes ova dva sabirka na levoj strani
[dispmath]\frac{1}{\sqrt x+\sqrt{x-2}}\frac{\sqrt x-\sqrt{x-2}}{\sqrt x-\sqrt{x-2}}+\frac{1}{\sqrt{x+2}+\sqrt x}\frac{-\sqrt{x+2}+\sqrt x}{-\sqrt{x+2}+\sqrt x}=\frac{1}{4}[/dispmath]
Koristeci se formulama za razliku kvadrata u imeniocima dobices
[dispmath]\frac{\sqrt x-\sqrt{x-2}}{2}+\frac{-\sqrt{x+2}+\sqrt x}{-2}=\frac{1}{4}[/dispmath][dispmath]\frac{\sqrt x-\sqrt{x-2}}{2}-\frac{-\sqrt{x+2}+\sqrt x}{2}=\frac{1}{4}[/dispmath]
Onda oduzmi ova dva razlomka, vidi se odmah sta mozes skratiti, i tako dalje. Dao sam ti ideju, pitaj me slobodno ako ti nesto zatreba.
Takodje postavi uslove za nenegativnost potkorenih velicina.
Resenje je:
[dispmath]x=\frac{257}{16}[/dispmath]

Zahvalio se: 20 puta
Pohvaljen: 30 puta

Re: Iracionalna jednačina

Postod extremesportist » Nedelja, 26. Jun 2016, 10:45

Hvala, uspeo sam da uradim. Ne mogu da verujem da mi racionalisanje razlomaka nije palo na pamet. Tek sad vidim koliko je zadatak jednostavan
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 18 puta
Pohvaljen: 13 puta

Povratak na ALGEBRA