Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Četvorostrana prizma s trapezom u osnovi

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Četvorostrana prizma s trapezom u osnovi

Postod Beginner » Utorak, 19. Jul 2016, 18:59

19. Osnova prave četvorostrane prizme je trapez osnovica a  18, b  4,kraka c  13, d  15.Izračunati površinu
i zapreminu prizme ako je njena visina jednaka visini trapeza. (rešenje: B  132, P  864, V  1584

Hocu da uradim zadatak,al nikako pravo rjesenje da dobijem.
Poslednji put menjao Daniel dana Četvrtak, 21. Jul 2016, 00:55, izmenjena samo jedanput
Razlog: Promena naziva teme („Pomoc oko zadatka-prizma“) u adekvatniji

Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Četvorostrana prizma s trapezom u osnovi

Postod Daniel » Utorak, 19. Jul 2016, 19:14

Pozdrav, dobro došao/la na forum.
Hajde, molim te, napiši lepo taj zadatak, koristeći Latex, onako kako je Pravilnikom (tačka 13.) i predviđeno (meni se na ekranu prikazuju nekakvi hijeroglifi, a verujem da je to slučaj i kod većine ostalih korisnika).
Takođe, molim te da dopuniš svoj post u skladu s tačkom 6. Pravilnika – daj da vidimo tvoj postupak kojim dobijaš ta pogrešna rešenja, kako bismo znali gde grešiš i na šta treba da ti skrenemo pažnju.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Beginner » Sreda, 20. Jul 2016, 21:17

Pozdrav,izvinjavam se za prosli post,nadam se da ce ovaj biti uredu.

19. Osnova prave četvorostrane prizme je trapez osnovica [inlmath]a=18[/inlmath], [inlmath]b=4[/inlmath], kraka [inlmath]c=13[/inlmath], [inlmath]d=15[/inlmath]. Izračunati površinu i zapreminu prizme ako je njena visina jednaka visini trapeza. (rešenje: [inlmath]B=132[/inlmath], [inlmath]P=864[/inlmath], [inlmath]V=1584[/inlmath])

Prvo krenem da izracunam visinu trapeza,kako bih kasnije dobio povrsinu.Preko ove formule:
[dispmath]h=\frac{2}{c-a}\sqrt{s\bigl(s-(c-a)\bigr)(s-b)(s-d)},\quad s=\frac{(c-a)+b+d}{2}[/dispmath][dispmath]P=\frac{(a+b)h}{2}[/dispmath]
Ali ne dobijem pravo resenje ,onda radim preko druge formule [inlmath]P=\frac{a+c}{4(a-c)}\sqrt{(a+b-c+d)(a-b-c+d)(a+b-c-d)(-a+b+c+d)}[/inlmath] da dobijem povrsinu,ali opet nesto nije uredu.

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 21. Jul 2016, 01:05

OK, sad je bolje. Dodao sam Latex u tekst zadatka, tamo gde je nedostajao. Takođe, korigovao sam i naziv teme.

Ove formule koje koristiš potpuno su mi nepoznate, pa ne mogu ni da ih komentarišem. Kako si došao do njih?

Ja sam radio tako što sam projekcije kraka na dužu osnovicu označio sa [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath], pa zatim postavio sistem od tri jednačine s nepoznatama [inlmath]x[/inlmath], [inlmath]y[/inlmath] i [inlmath]h[/inlmath] (gde je [inlmath]h[/inlmath] visina trapeza). Kao rešenje tog sistema dobije se [inlmath]x=5[/inlmath], [inlmath]y=9[/inlmath] i [inlmath]h=12[/inlmath].

I, skrenuo bih ti pažnju i na pravopis:
Beginner je napisao:Pozdrav,izvinjavam se za prosli post,nadam se da ce ovaj biti uredu.
...
Ali ne dobijem pravo resenje ,onda radim preko druge formule [inlmath]P=\frac{a+c}{4(a-c)}\sqrt{(a+b-c+d)(a-b-c+d)(a+b-c-d)(-a+b+c+d)}[/inlmath] da dobijem povrsinu,ali opet nesto nije uredu.

Ovo što sam ti obeležio crveno piše se rastavljeno, tj. u redu.
Između zareza i naredne reči obavezno treba staviti razmak (belinu).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Beginner » Četvrtak, 21. Jul 2016, 14:51

Izvini ali ja jos ne shvatam u vezi projekcija. A formule to sam nasao na wikipedi hehe.

Postod desideri » Četvrtak, 21. Jul 2016, 15:25

Daniel je odgovorio sasvim dobro. :thumbup:
Moram da naglasim da je na Wikipediji oko 5% pogrešnih odgovora na temu matematike (po mojim statističkim proračunima), jer tamo piše ko šta hoće.
Naravno da je dobar odgovor u 95% slučajeva.
A sve u domenu statističke greške. :)
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +1

Postod Ilija » Četvrtak, 21. Jul 2016, 16:17

Beginner je napisao:Izvini ali ja jos ne shvatam u vezi projekcija.

Mogao bi ubuduce malo konkretnije naznaciti sta ti nije jasno. O tim projekcijama mozes pogledati ovde u poslednjem postu (slika trapeza).

Posto su ti poznate sve stranice trapeza, mozes napisati te tri jednacine:
[dispmath]x+y=14\\
h^2+x^2=169\\
h^2+y^2=225[/dispmath]
Na osnovu druge i trece jednacine, mozes doci do jednacine [inlmath]x^2-y^2=-56[/inlmath]. Posto je [inlmath]x^2-y^2=(x-y)(x+y)[/inlmath], to se svodi na [inlmath]x-y=-4[/inlmath]. Dalje znas. :)
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod Beginner » Četvrtak, 21. Jul 2016, 18:50

Sorry ako sam dosadan. Brate kako svede to sa [inlmath]-56[/inlmath] na [inlmath]-4[/inlmath]?
:kojik:
Poslednji put menjao Ilija dana Četvrtak, 21. Jul 2016, 19:23, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latex-a

• +1

Postod Ilija » Četvrtak, 21. Jul 2016, 19:22

Mislim da je krajnje nekorektno da i pored sasvim dovoljnog odgovora koji si dobio (i od Daniela i od mene) pitas ovakve stvari. Ali posto je svakako tvoja prva tema, odgovoricu. Tako da, molim te da pazljivije citas odgovore koje dobijes. Jer moze neko shvatiti kao trolovanje - a to svakako ne zelimo na forumu. :)

Takodje, primetno je da i dalje ne koristis Latex. Dakle i brojeve u Latexu kucaj.

Pa ako imamo jednacinu [inlmath]x^2-y^2=-56[/inlmath], to mozemo rastaviti kao razliku kvadrata [inlmath](x+y)(x-y)=-56[/inlmath]. Kao sto i sam vidis prva jednacina u nasem sistemu je upravo jedan od cinilaca ove jednacine. Dakle, zamenis ovo [inlmath]x+y=14[/inlmath] u ovoj razlici kvadrata i dobijes:
[dispmath](x+y)(x-y)=-56\\
14\cdot(x-y)=-56\\
x-y=-4[/dispmath]
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod Beginner » Četvrtak, 21. Jul 2016, 19:36

Hvala na pomoci i izvinjavam se ako sam bio naporan. Vjezbam malo m-m preko raspusta pa neki zadaci ne idu pa sam samo trazio pomoc. A ovo valjda nisam pazljivo procitao pa nisam shvatio odmah.

Sledeća

Povratak na GEOMETRIJA