Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

f(x)=?, f(x)+2f(1/x)=x

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

f(x)=?, f(x)+2f(1/x)=x

Postod pentagram142857 » Petak, 23. Septembar 2016, 18:04

[dispmath]f(x)=?[/dispmath][dispmath]f(x)+2f\left(\frac{1}{x}\right)=x[/dispmath]
Ovaj zadatak mi se bas svideo. Ovako sam radio:

[dispmath]f(x)=ax-\frac{b}{x}[/dispmath][dispmath]f\left(\frac{1}{x}\right)=\frac{a}{x}-bx[/dispmath][dispmath]ax-\frac{b}{x}+\frac{2a}{x}-2bx=x[/dispmath][dispmath]x(a-2b)+\frac{1}{x}(2a-b)=x[/dispmath][dispmath]a-2b=1[/dispmath][dispmath]2a-b=0[/dispmath][dispmath]a=-\frac{1}{3},\;b=-\frac{2}{3},\;f(x)=\frac{2-x^2}{3x}[/dispmath]
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 49 puta
Pohvaljen: 120 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: f(x)=?, f(x)+2f(1/x)=x

Postod Onomatopeja » Petak, 23. Septembar 2016, 18:34

Naravno, u tekstu zadatka bi trebalo da stoji uslov [inlmath]x\neq0[/inlmath].

Ako je [inlmath]f(x)+2f\bigl(\frac{1}{x}\bigr)=x[/inlmath], onda je i [inlmath]f\bigl(\frac{1}{x}\bigr)+2f(x)=\frac{1}{x}[/inlmath] (zamenom [inlmath]x[/inlmath] sa [inlmath]\frac{1}{x}[/inlmath] u prvom izrazu). Time dobijamo sistem, iz koga dobijamo samu funkciju. [fora s mora, sto bi se reklo]

Inace, tom tvojom metodom si samo nasao jedno resenje, ali bi trebalo pokazati i da drugih resenja nema.

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Postod desideri » Petak, 23. Septembar 2016, 22:12

A šta se dešava u kompleksnom domenu?
Naime, u zadatku nije navedena oblast definisanosti funkcije.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Daniel » Subota, 24. Septembar 2016, 00:43

Onomatopeja je napisao:Inace, tom tvojom metodom si samo nasao jedno resenje, ali bi trebalo pokazati i da drugih resenja nema.

Pretpostavljam da misliš na ovaj korak?
pentagram142857 je napisao:[dispmath]f(x)=ax-\frac{b}{x}[/dispmath]

Ni meni, Pentagrame, nije baš jasno na osnovu čega si pretpostavio da tražena funkcija mora biti baš tog oblika. Kako si odmah znao da to neće biti npr. neka funkcija s kosinusima, logaritmima ili slično?

desideri je napisao:A šta se dešava u kompleksnom domenu?

U postupku koji je Onomatopeja predložio nisam uočio nijedan korak koji ne bi bio tačan i u kompleksnom domenu.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod pentagram142857 » Subota, 24. Septembar 2016, 14:35

Daniel je napisao:Kako si odmah znao da to neće biti npr. neka funkcija s kosinusima, logaritmima ili slično?

Probao sam i sa drugacijim smenama (sinusi, logaritmi, kvadratna...) da bi video da li postoji jos neko resenje, ali se ne sredi sve lepo do kraja, pa sam pretpostavio da postoji samo jedno resenje.

Onomatopeja je napisao:Ako je [inlmath]f(x)+2f\bigl(\frac{1}{x}\bigr)=x[/inlmath] onda je i [inlmath]f\bigl(\frac{1}{x}\bigr)+2f(x)=\frac{1}{x}[/inlmath]

Uradio sam i na taj nacin. Naravno, dobio sam isto resenje. Znao sam da moze da se zakljuci da je [inlmath]\displaystyle\frac{1}{x}=\frac{1}{f(x)+2f\left(\frac{1}{x}\right)}[/inlmath], ali za ovo iznad se nisam setio.
Poslednji put menjao Ilija dana Subota, 24. Septembar 2016, 23:06, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latex-a
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 49 puta
Pohvaljen: 120 puta

Postod Daniel » Nedelja, 25. Septembar 2016, 08:52

Ako ti se ovaj zadatak svideo, :) preporučujem ti da pogledaš i ovaj (prvi zadatak u temi) i ovaj (drugi zadatak u temi) i ovaj, dosta su slični.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na FUNKCIJE