od djordje1804 » Petak, 09. Jun 2017, 18:07
Pre svega, hvala puno na odgovoru. Da sam znao da tako brzo odgovarate, došao bih još pre dva dana (07. 06. 2016. mi je stigao odgovor). Zaista hvala.
Kad se negira "Postoje tri nekolinearne tačke" dobija se:
1. Ne postoje tri nekolinearne tačke.
tj. 2. postoje tri kolinearne tačke.
Sad, da li su ovi iskazi tačni, to zavisi od konteksta.
Kad bi se ovako uopšteno pričalo, tj. kao kad bismo pričali o prostoru generalno, onda bi ove negacije bile netačne. Ne može niko da kaže da postoje samo kolinearne tačke. To bi značilo da su sve tačke u prostoru strpane u jednu liniju, a to naprosto nije tačno. Takođe, ako govorimo o liniji, ne može se reći da postoje samo tri kolinearne tačke, već ih je beskonačno.
Kad se gleda kontekst
( "Svaka prava sadrži najmanje dve različite tačke. Postoje tri nekolinearne tačke." )
to jest, kad se govori o tome šta pripada jednoj pravoj, onda ove negacije zvuče tačno. Jer, govorimo o tome šta pripada jednoj pravoj, pa ako kažemo da postoje samo kolinearne (2.) ili da ne postoje nekolinearne (1.) - to je to.
Međutim, problem je što u tim aksiomima pripada upravo ne piše ta negacija. Ja sam se zato i javio.
Da li je moguće da je to štamparska greška, ili možda ja nešto pogrešno shvatam i ne primećujem?