sevdah baby je napisao:1. i 2. zadatak sam tako i radila, tj pocela, pre nego sto sam ih postavila na forum, ali opet nmg da dobijem :O
Možeš li napisati izraze do kojih si stigla, pa ćemo ti reći kako dalje?
sevdah baby je napisao:3. sam isto pokusavala, samo sto je na kraju [inlmath]900[/inlmath], a ne [inlmath]990[/inlmath], ali i dalje nmg da dobijem, a rezultat bi trebao da bude [inlmath]130[/inlmath].
Hm, nekoliko puta sam baš proverio jesam li pri prekucavanju slike u Latex dobro prepisao svaku cifru i bio sam ubeđen da stoji [inlmath]990[/inlmath].

OK, kako god. Pošto će ti se pojaviti [inlmath]\log 900[/inlmath], ovo [inlmath]900[/inlmath] rastavi kao [inlmath]9\cdot 100[/inlmath], logaritam proizvoda napiši kao zbir logaritama, zatim [inlmath]9[/inlmath] napiši kao [inlmath]3^2[/inlmath]... Dobićeš kvadratnu jednačinu po [inlmath]\log_{10}x[/inlmath], pa će biti najzgodnije da uvedeš smenu [inlmath]t=\log_{10}x[/inlmath] kako bi rešila tu kvadratnu jednačinu... Dobijaju se rešenja [inlmath]x_1=100[/inlmath] i [inlmath]x_2=30[/inlmath], a ovo što si napisala [inlmath]130[/inlmath], verovatno si pod time mislila na zbir rešenja?