markovic030 je napisao:Našao sam tačku preseka svih simetrala i to je [inlmath]S=(3,-1)[/inlmath], odatle sam našao simetralu ugla [inlmath]\alpha[/inlmath] i to je [inlmath]3x-y-10=0[/inlmath],
Dovde sve OK

markovic030 je napisao:nakon toga sam odredio tačku [inlmath]D=(4,2)[/inlmath] koja pripada pravcu [inlmath]BC[/inlmath],
Ovo ne znam kako si dobio?

markovic030 je napisao:ne znam šta bi trebalo dalje da se radi,
Iako si tačku [inlmath]S[/inlmath], kao i simetralu ugla [inlmath]\alpha[/inlmath] ispravno odredio, njih zapravo i nema potrebe tražiti. Umesto toga, nađeš simetričnu tačku tački [inlmath]A[/inlmath] u odnosu na simetralu ugla [inlmath]\beta[/inlmath] (neka je to tačka [inlmath]A'[/inlmath]), ona pripada stranici [inlmath]a[/inlmath]. Na isti način nađeš i simetričnu tačku tački [inlmath]A[/inlmath] u odnosu na simetralu ugla [inlmath]\gamma[/inlmath] (neka je to tačka [inlmath]A''[/inlmath]), ona takođe pripada stranici [inlmath]a[/inlmath]. Prema tome, obe tačke, i [inlmath]A'[/inlmath] i [inlmath]A''[/inlmath], pripadaju stranici [inlmath]a[/inlmath], koju iz toga lako odrediš. U preseku stranice [inlmath]a[/inlmath] sa simetralom ugla [inlmath]\beta[/inlmath] i sa simetralom ugla [inlmath]\gamma[/inlmath] dobiće se temena [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath] respektivno, i pošto sad imaš koordinate sva tri temena, nije problem odrediti i jednačine preostale dve stranice.