Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ANALITIČKA GEOMETRIJA

Određivanje jednačina pravih koje su određene stranicama trougla ABC

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Određivanje jednačina pravih koje su određene stranicama trougla ABC

Postod markovic030 » Sreda, 11. Mart 2020, 18:56

Odrediti jednacine stranica trougla ako je [inlmath]A=(2,-4)[/inlmath], simetrali ugla [inlmath]\beta[/inlmath] odgovara jednacina [inlmath]x+y−2=0[/inlmath], dok simetrali ugla [inlmath]\gamma[/inlmath] odgovara jednacina [inlmath]x−3y−6=0[/inlmath]. Zaglavio sam na jednom delu zadatka. Našao sam tačku preseka svih simetrala i to je [inlmath]S=(3,-1)[/inlmath], odatle sam našao simetralu ugla [inlmath]\alpha[/inlmath] i to je [inlmath]3x-y-10=0[/inlmath], nakon toga sam odredio tačku [inlmath]D=(4,2)[/inlmath] koja pripada pravcu [inlmath]BC[/inlmath], ne znam šta bi trebalo dalje da se radi, zamolio bih Vas za obrazloženje zadatka po koracima, unapred hvala! :)

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Određivanje jednačina pravih koje su određene stranicama trougla ABC

Postod Daniel » Četvrtak, 12. Mart 2020, 02:13

markovic030 je napisao:Našao sam tačku preseka svih simetrala i to je [inlmath]S=(3,-1)[/inlmath], odatle sam našao simetralu ugla [inlmath]\alpha[/inlmath] i to je [inlmath]3x-y-10=0[/inlmath],

Dovde sve OK :correct:

markovic030 je napisao:nakon toga sam odredio tačku [inlmath]D=(4,2)[/inlmath] koja pripada pravcu [inlmath]BC[/inlmath],

Ovo ne znam kako si dobio? :think1:

markovic030 je napisao:ne znam šta bi trebalo dalje da se radi,

Iako si tačku [inlmath]S[/inlmath], kao i simetralu ugla [inlmath]\alpha[/inlmath] ispravno odredio, njih zapravo i nema potrebe tražiti. Umesto toga, nađeš simetričnu tačku tački [inlmath]A[/inlmath] u odnosu na simetralu ugla [inlmath]\beta[/inlmath] (neka je to tačka [inlmath]A'[/inlmath]), ona pripada stranici [inlmath]a[/inlmath]. Na isti način nađeš i simetričnu tačku tački [inlmath]A[/inlmath] u odnosu na simetralu ugla [inlmath]\gamma[/inlmath] (neka je to tačka [inlmath]A''[/inlmath]), ona takođe pripada stranici [inlmath]a[/inlmath]. Prema tome, obe tačke, i [inlmath]A'[/inlmath] i [inlmath]A''[/inlmath], pripadaju stranici [inlmath]a[/inlmath], koju iz toga lako odrediš. U preseku stranice [inlmath]a[/inlmath] sa simetralom ugla [inlmath]\beta[/inlmath] i sa simetralom ugla [inlmath]\gamma[/inlmath] dobiće se temena [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath] respektivno, i pošto sad imaš koordinate sva tri temena, nije problem odrediti i jednačine preostale dve stranice.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod markovic030 » Četvrtak, 12. Mart 2020, 08:40

Nije mi jasno kako da nađem te dve tačke koje su simetrične na simetrale uglova...

Postod markovic030 » Četvrtak, 12. Mart 2020, 11:17

Zadatak sam rešio, imam samo još jedno pitanje, zašto sve simetrične tačke sa temenima pripadaju datoj pravoj?

Postod Daniel » Četvrtak, 12. Mart 2020, 16:06

simetricna tacka.png
simetricna tacka.png (2.23 KiB) Pogledano 1636 puta

Zbog toga što iz podudarnosti trouglova [inlmath]\triangle ABT[/inlmath] i [inlmath]\triangle A'BT[/inlmath] (stav SUS) sledi [inlmath]\angle ABT=\angle A'BT=\frac{\beta}{2}[/inlmath]. A pošto je i [inlmath]\angle ABT=\angle CBT=\frac{\beta}{2}[/inlmath], sledi da [inlmath]B[/inlmath], [inlmath]C[/inlmath] i [inlmath]A'[/inlmath] moraju biti na istoj pravoj.

Analogno se dokazuje da je i [inlmath]A''[/inlmath] na istom pravcu sa [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA