Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Izračunati površinu i zapreminu kvadra

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Izračunati površinu i zapreminu kvadra

Postod markojankostanko » Subota, 06. Jun 2020, 21:30

Izračunati povrišinu i zapreminu kvadra, ako se zna da je dužina jedne stranice baze [inlmath]5\text{ cm}[/inlmath], druge [inlmath]9\text{ cm}[/inlmath], a dužina dijagonale bočne strane je [inlmath]13\text{ cm}[/inlmath].

U tekstu nije navedeno tako da sam uzeo [inlmath]a=9\text{ cm}[/inlmath]; [inlmath]b=5\text{ cm}[/inlmath]; [inlmath]d_{bc}=13\text{ cm}[/inlmath]

Visina:
[dispmath]d_{bc}=\sqrt{b^2+c^2}\\
13=\sqrt{5^2+c^2}\\
169=25+c^2\\
c^2=144\\
c=12\text{ cm}[/dispmath] Površina:
[dispmath]P=2\cdot(ab+ac+bc)\\
P=2\cdot(9\cdot5+9\cdot12+5\cdot12)\\
P=426\text{ cm}^2[/dispmath] Zapremina:
[dispmath]V=a\cdot b\cdot c\\
V=9\cdot5\cdot12\\
V=540\text{ cm}^3[/dispmath] Ukoliko može provera da li je tačno urađeno zato što imam samo listu zadataka bez rešenja...

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Izračunati površinu i zapreminu kvadra

Postod Srdjan01 » Subota, 06. Jun 2020, 22:10

Pozdrav, koliko ja vidim zadatak je u redu!
Slobodno, ako neko hoce da doda jos nesto, vezano za ovaj zadatak :D
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 32 puta
Pohvaljen: 61 puta

Re: Izračunati površinu i zapreminu kvadra

Postod Daniel » Subota, 06. Jun 2020, 22:59

markojankostanko je napisao:U tekstu nije navedeno tako da sam uzeo [inlmath]a=9\text{ cm}[/inlmath]; [inlmath]b=5\text{ cm}[/inlmath]; [inlmath]d_{bc}=13\text{ cm}[/inlmath]

Da, zaista iz ovakvog teksta nije jasno da li se pod bočnom stranom misli na stranu nad ivicom [inlmath]9\text{ cm}[/inlmath] ili nad ivicom [inlmath]5\text{ cm}[/inlmath]. Ali, da smo uzeli stranu nad ivicom [inlmath]9\text{ cm}[/inlmath] dobili bismo prilično „ružne“ brojeve ([inlmath]2\sqrt{22}[/inlmath]), tako da jeste nekako logičnije ovako kako si ti uzeo.
Potvrđujem i ja da je rešenje ispravno. :correct:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Povratak na GEOMETRIJA