Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Odnos članova u razvoju binoma

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Odnos članova u razvoju binoma

Postod Acim » Utorak, 05. Januar 2021, 19:37

Pozdrav,
Nije mi najjasniji sledeći zadatak;
Ako je u razvoju binoma [inlmath]\left(\sqrt3+\frac{1}{\sqrt3}\right)^n[/inlmath] odnos [inlmath]3.[/inlmath] i [inlmath]4.[/inlmath] člana jednak [inlmath]9:10[/inlmath], tada je zbir svih binomnih koeficijenata u tom razvoju jednak;
Tačan odgovor je [inlmath]4096[/inlmath].

Krenuo sam da ga rešavam ovako;
[inlmath]\left(\sqrt3+\frac{1}{\sqrt3}\right)^n[/inlmath] sam zapisao kao [inlmath]3^\frac{1}{2}+3^\frac{-1}{2}[/inlmath]
Odnos [inlmath]3.[/inlmath] i [inlmath]4.[/inlmath] člana je [inlmath]9:10[/inlmath] i prema tome ispada ovako;
[dispmath]{n\choose2}3^\frac{n-2}{2}\cdot3^{-1}:{n\choose3}3^\frac{n-3}{2}\cdot3^\frac{-3}{2}=9:10[/dispmath] Dalje nisam znao šta da radim...
Pogledao sam i ovu temu ali problem je što u ovom slučaju nisam mogao da skratim binomne koeficijente, a i nemam ideju šta bih mogao da radim sa ovom desetkom.
Acim  OFFLINE

Zahvalio se: 221 puta
Pohvaljen: 55 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Odnos članova u razvoju binoma

Postod Frank » Utorak, 05. Januar 2021, 22:50

Pozdrav!
Sad izmnoži spoljašnji sa spoljašnjim a unutrašnji sa unutrašnjim (jedna od osobina proporcija), kako bi se oslobodio razmere. Potom [inlmath]3^\frac{n-2}{2}[/inlmath] zapišeš kao [inlmath]3^\frac{n}{2}\cdot3^{-1}[/inlmath] (slično i za [inlmath]3^\frac{n-3}{2}[/inlmath] na drugoj strani). Kad to uradiš, na obe strane jednakosti ćeš imati [inlmath]3^\frac{n}{2}[/inlmath], pa ih komotno možeš skratiti
Kad sve to uradiš razvij binomne koeficijente na obe strane (pretpostavljam da znaš kako se to radi, a ako ne znaš pogledaj prvu temu rubrike Kombinatorika), a onda [inlmath](n-2)![/inlmath] zapišeš [inlmath](n-2)(n-3)![/inlmath]. Ako sve uradiš kako treba, skoro sve će se pokratiti, ostaće samo jedna linearna jednačina po [inlmath]n[/inlmath] koja se rešava vrlo lako. Na kraju se dobije da je [inlmath]n=12[/inlmath]. I na samom kraju, treba da iskoristiš osobinu da je zbir svih binomnih koeficijenta jednak [inlmath]2^n[/inlmath]).

P. S. Pišem preko telefona, pa mi objašnjene nije najbolje, ali nadam se da će ti biti dovoljno da završiš zadatak.
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

• +1

Postod Acim » Utorak, 05. Januar 2021, 23:38

Hvala puno... Na svakakve načine sam pokušavao da ga rešim al nema sile, uvek sam dobijao neko negativno [inlmath]n[/inlmath], a nisam se setio ove odlične dosetke koju si mi spomenuo, da prevedem i jedan i drugi na isti eksponent i tako ih se rešim posle;
[inlmath]n\choose2[/inlmath] je [inlmath]\frac{n\left(n-1\right)}{2}[/inlmath]
[inlmath]n\choose3[/inlmath] je [inlmath]\frac{n\left(n-1\right)\left(n-2\right)}{6}[/inlmath]
Sada primenimo osobine proporcije iz čega dobijamo sledeće;
[dispmath]10\frac{n\left(n-1\right)}{2}\cdot3^\frac{n}{2}\cdot3^{-2}=9\cdot\frac{n\left(n-1\right)\left(n-2\right)}{6}\cdot3^\frac{n}{2}\cdot3^{-\frac{3}{2}}\cdot3^{-\frac{3}{2}}[/dispmath] Sada možemo da pokratimo [inlmath]3^\frac{n}{2}[/inlmath] sa leve i desne strane i nakon toga dobijamo dvojni razlomak koji izgleda ovako;
[dispmath]\frac{\frac{5n\left(n-1\right)}{9}}{\frac{3n\left(n-1\right)\left(n-2\right)}{54}},[/dispmath] odakle sledi;
[dispmath]90=9n-18[/dispmath] odakle je samo [inlmath]n=12[/inlmath].
Hvala puno još jednom!
Acim  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 06. Januar 2021, 02:39

@Acim
Sve OK, jedino ne razumem ovaj deo s dvojnim razlomkom.
Dvojni razlomak je izraz a ne jednačina, pa ne vidim kako iz njega odrediti vrednost nepoznate.
Možda si mislio da ga izjednačiš s jedinicom čime bi dobio jednačinu, ali opet ne vidim potrebu uvođenja dvojnog razlomka.
Zar nije jednostavnije, nakon skraćivanja [inlmath]3^\frac{n}{2}[/inlmath], kao i [inlmath]n(n-1)[/inlmath], nastaviti s dotadašnjom jednačinom,
[dispmath]\frac{10}{2}\cdot3^{-2}=9\cdot\frac{n-2}{6}\cdot3^{-\frac{3}{2}}\cdot3^{-\frac{3}{2}}\\
5\cdot\cancel{3^{-2}}=\cancel3\cdot\frac{n-2}{2}\cdot\cancel{3^{-3}}\\
\vdots[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel   ONLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Acim » Sreda, 06. Januar 2021, 11:10

Da, mislio sam da ga izjednačim. Slažem se, bespotreban je deo sa dvojnim razlomkom definitivno.
Acim  OFFLINE

Povratak na KOMBINATORIKA