Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Konstrukcija trougla pomoću stranice, visine i težišnice

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Konstrukcija trougla pomoću stranice, visine i težišnice

Postod masha » Petak, 30. Maj 2025, 11:01

Pozdrav,

Mozgam se oko ovog zadatka. Nikako da ga uradim. Sve se mislim da nije neka greška u postavci.
Ako možete molim vas da mi pomognete da ga uradim.
Možete mi i samo opisno riječima pomoći.

Konstruiši trougao ABC ako mu je dato:

b =4 cm
Težišna linija stranice a je 5 cm.
Visina na stranicu c je 3cm.
[dispmath]t_{a}=5[/dispmath][dispmath]h_{c}=3[/dispmath]
Kako da napišem da ovi izrazi u lateksu budu poravnati na lijevu stranu a ne ovako centrirani?
Prvi put koristim Latex.

Hvala.
masha  OFFLINE

Zahvalio se: 4 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Konstrukcija trougla pomoću stranice, visine i težišnice

Postod jans » Petak, 30. Maj 2025, 19:21

Dobrodošla na forum.
Skiciraj trougao [inlmath]\triangle ABC[/inlmath], podnožje visine iz temena [inlmath]C[/inlmath] obeleži sa [inlmath]D[/inlmath], središte stranice [inlmath]a=BC[/inlmath] obeleži sa [inlmath]A_1[/inlmath], a središte stranice [inlmath]b=AC[/inlmath] obeleži sa [inlmath]B_1[/inlmath].
Verovatno si uočila da pravougli trougao [inlmath]\triangle ADC[/inlmath] možeš konstruisati.
Naredni korak je određivanje tačke [inlmath]A_1[/inlmath]. Iskoristi pravu određenu tačkama [inlmath]A_1[/inlmath] i [inlmath]B_1[/inlmath] ( duž [inlmath]{A_1}{B_1}[/inlmath] je srednja linija trougla).
( Zadatak ima dva rešenja. )
jans  OFFLINE

Zahvalio se: 8 puta
Pohvaljen: 83 puta

• +1

Postod Daniel » Petak, 30. Maj 2025, 19:38

masha je napisao:Kako da napišem da ovi izrazi u lateksu budu poravnati na lijevu stranu a ne ovako centrirani?
Prvi put koristim Latex.

Pozdrav,
na to pitanje sam ti odgovorio ovde.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5205 puta
Pohvaljen: 4973 puta

Postod masha » Subota, 31. Maj 2025, 20:40

Pozdrav Jans,
Ne vidim ovde opciju da odgovorim samo na tvoj post (možda što gledam sa telefona), ali evo da napišem Hvala!!!!!!
Znači trebalo je primjetiti da se može riješiti pomoću srednje linije stranice [inlmath]c[/inlmath].
Znači nacrtala sam trougao [inlmath]ADC[/inlmath] i na polovini duži [inlmath]AC[/inlmath] označila tačku [inlmath]B_1[/inlmath]. Zatim sam nacrtala pravu paralelnu pravoj [inlmath]AD[/inlmath] a koja prolazi kroz tačku [inlmath]B_1[/inlmath]. Na toj nacrtanoj pravoj se nalazi srednja linija stranice [inlmath]c[/inlmath]. Druga tačka te srednje linije se nalazi na polovini stranice [inlmath]BC[/inlmath] (po definiciji). Tačku [inlmath]A_1[/inlmath] konstruišemo tako da iz tačke [inlmath]A[/inlmath] zahvatimo šestarom luk poluprečnika težišnice stranice [inlmath]a[/inlmath] (to je [inlmath]5\text{ cm}[/inlmath]). Tamo gdje luk siječe paralelnu pravu (na kojoj je srednja linija) je tačka [inlmath]A_1[/inlmath]. Na slici se vidi da postoje dvije tačke [inlmath]A_1[/inlmath] i [inlmath]A_1'[/inlmath]. Duž [inlmath]AB[/inlmath] je dva puta duž [inlmath]A_1[/inlmath] (ili [inlmath]A_1'[/inlmath]), pa tačku [inlmath]B[/inlmath] dobijem tako da dužinu [inlmath]A_1B_1[/inlmath] nanesem dva puta od tačke [inlmath]A[/inlmath] i drugi slučaj da dužinu [inlmath]A_1'B_1[/inlmath] nanesem od tačke [inlmath]A[/inlmath] u suprotnom smjeru. Tu dobijem tačku [inlmath]B'[/inlmath] Tada se dobije tupougli trougao. Znači dva rješenja su: oštrougli trougao [inlmath]ABC[/inlmath] i tupougli trougao [inlmath]AB'C[/inlmath].

Evo slika, nadam se da se vidi. Baš sam je morala dosta smanjiti.
Prikačeni fajlovi
20250531_205252 (1).jpg
20250531_205252 (1).jpg (58.57 KiB) Pogledano 1438 puta
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 06. Jun 2025, 00:57, izmenjena samo jedanput
Razlog: Spajanje dva posta u jedan, dodavanje Latexa
masha  OFFLINE

Zahvalio se: 4 puta
Pohvaljen: 0 puta

Povratak na GEOMETRIJA