Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Iracionalna jednačina

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Iracionalna jednačina

Postod indira-aa » Subota, 29. Decembar 2012, 01:34

Evo vam onda još jedan zadatak haha, da vam nije dosadno. Isto tako sliku stavite, lakše je, ne zamarajte se još i s pisanjem, bar kad sam ja u pitanju nije problem ..

Zadatak glasi ovako:
[dispmath]\sqrt{x+5} - \sqrt{20-x} = 7[/dispmath] ovo je sad jednačina haha, ja sam dobila da nema rješenja, na kraju kad uvrštavam u polaznu jednačinu [inlmath]1=7[/inlmath] to nije rješenje i [inlmath]-1=7[/inlmath] isto nije rješenje

Zahvalio se: 78 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Iracionalna jednačina

Postod Daniel » Subota, 29. Decembar 2012, 01:47

indira-aa je napisao:Isto tako sliku stavite, lakše je, ne zamarajte se još i s pisanjem, bar kad sam ja u pitanju nije problem ..

Ja bih ipak apelovao na to da se formule kucaju, osim ako nije baš neophodno postići to kačenjem slike. Preglednost je vrlo bitna, ako ne zbog tebe, onda sigurno zbog budućih, potencijalnih članova koji bi došli ovamo da vide forum i koji bi se, u zavisnosti od utiska koji forum na njih ostavi, između ostalog i svojom preglednošću, možda i pridružili...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod PocetnikSRB » Subota, 29. Decembar 2012, 01:48

Naravno :) Prosli zadatak nije kucan cisto zbog vremena :)
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 48 puta
Pohvaljen: 12 puta

Postod indira-aa » Subota, 29. Decembar 2012, 01:50

Daniel je napisao:Ja bih ipak apelovao na to da se formule kucaju, osim ako nije baš neophodno postići to kačenjem slike. Preglednost je vrlo bitna, ako ne zbog tebe, onda sigurno zbog budućih, potencijalnih članova koji bi došli ovamo da vide forum i koji bi se, u zavisnosti od utiska koji forum na njih ostavi, između ostalog i svojom preglednošću, možda i pridružili...

Aha pa dobro, super razmišljaš svaka čast..a što se tiče LATEX-a d ali imate iskustva pisanje u latex-u pored foruma, u winedt-u i tako to kompajliranju teksta itd

Postod Daniel » Subota, 29. Decembar 2012, 01:58

Ja, nažalost, ne... Izučio sam samo onaj deo Latex-a koji je potreban za matematičke formule. Možda se javi neko ko zna i to ostalo.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod indira-aa » Subota, 29. Decembar 2012, 02:06

Aha ma dobro nije baš ni bitno toliko.. malo je drukčije za formule puno je teže nego na forumu,, za sve trebaju naredbe..sve u svemu hvala :)

Postod Daniel » Subota, 29. Decembar 2012, 02:12

indira-aa je napisao:[dispmath]\sqrt{x+5} - \sqrt{20-x} = 7[/dispmath] ovo je sad jednačina haha, ja sam dobila da nema rješenja, na kraju kad uvrštavam u polaznu jednačinu [inlmath]1=7[/inlmath] to nije rješenje i [inlmath]-1=7[/inlmath] isto nije rješenje

Tačno si dobila, nema rešenja. ;)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod indira-aa » Subota, 29. Decembar 2012, 02:15

I samo mi recite da li se [inlmath]x_{1,2}[/inlmath] traži za kvadratnu jednacinu: [inlmath]x^2-15x+44[/inlmath], i dobije se da je [inlmath]x_1=11[/inlmath], a [inlmath]x_2=4[/inlmath] i pripadaju domeni koja je [inlmath]x\in [-5,20][/inlmath].. i kad uvrstimo ta rjesenja [inlmath]11[/inlmath] i [inlmath]4[/inlmath] u polaznu jednacinu vidimo da nema rješenja.. jel tako??

Postod PocetnikSRB » Subota, 29. Decembar 2012, 02:19

Da. :)
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 48 puta
Pohvaljen: 12 puta

Postod indira-aa » Subota, 29. Decembar 2012, 02:20

Et' hvala vam svima za sve, čujemo se opet :* :)

Sledeća

Povratak na ALGEBRA