Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Zapremina tetraedra – 21. zadatak, zbirka FTN 2013 (EO, MEH...)

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Zapremina tetraedra – 21. zadatak, zbirka FTN 2013 (EO, MEH...)

Postod jovica » Ponedeljak, 17. Mart 2014, 01:41

Izracunati zapreminu pravilnog tetraedra ako mu je rastojanje izmedju sredina dve naspramne ivice [inlmath]\sqrt 2[/inlmath]. Ja sam ovaj zadatak resavao na taj nacin sto sam duz koja spaja sredine dve naspramne stranice posmatrao kao srednju liniju trougla i samim tim mi je [inlmath]a=2\sqrt 2[/inlmath], ali kao resenje ne dobijem [inlmath]\frac{2\sqrt 2}{3}[/inlmath] koje se navodi u zbirci kao resenje, ako moze samo pomoc da li je to ispravano razmisljanje za resavanje ovog zadatka, i da li je to resenje koje oni navode tacno :) hvala unapred :)))
jovica  OFFLINE

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Zapremina tetraedra – 21. zadatak, zbirka FTN 2013 (EO, MEH...)

Postod Daniel » Ponedeljak, 17. Mart 2014, 11:42

Njihovo rešenje je tačno, :) a ti si napravio grešku što si, po svemu sudeći, posmatrao dve susedne umesto dve naspramne ivice, budući da duž koja spaja dve susedne ivice jeste srednja linija trougla, ali to nije ono što tebi u ovom zadatku treba.

tetraedar.png
tetraedar.png (2.53 KiB) Pogledano 4907 puta

Ti si, znači, posmatrao duž oveleženu na slici crveno, a treba da posmatraš duž obeleženu zeleno.
Možeš da primetiš da svaka ivica u tetraedru ima četiri susedne i samo jednu naspramnu ivicu.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod jovica » Ponedeljak, 17. Mart 2014, 21:59

ahm da da, hvala :)
jovica  OFFLINE

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 1 puta

Postod Maturant » Petak, 23. Januar 2015, 19:35

Upravo pokusavam da resim ovaj zadatak. Takodje sam prvo pogresno nacrtao ovu liniju koja spaja sredine, ali i kada sam ispravio gresku nista mi se idalje nije razjasnilo, moze li neko da pomogne? :)

Zahvalio se: 14 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Daniel » Petak, 23. Januar 2015, 21:01

Može, pomoći ćemo. :) Šta si uradio, dokle si stigao, gde se javio problem?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Maturant » Subota, 24. Januar 2015, 12:36

Problem je sto ne znam u kom pravcu da razmisljam. Sve sto sam uradio je napisao formulu za zapreminu tetraedra i nacrtao sliku. Nikad pre nisam radio zadatke sa tetraedrom tako da mi je ovo novo skroz

Postod Daniel » Subota, 24. Januar 2015, 13:34

tetraedar.png
tetraedar.png (2.81 KiB) Pogledano 4751 puta

Mislim da će ti ova slika pomoći da odrediš ivicu tetraedra [inlmath]a[/inlmath]. :)

A čim znaš ivicu tetraedra, nije ti nikakav problem da odrediš i zapreminu tetraedra, pošto formulu za zapreminu imaš...
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Tetraedar upisan u tetraedar

Postod Maturant » Subota, 24. Januar 2015, 15:42

Da, pomoglo je, hvala :) .Postoji jos jedan zadatak sa tetraedrom: U dati pravilni tetraedar ivice [inlmath]a[/inlmath] upisan je drugi tetraedar cija su temena tezista strana datog tetraedra. Naci odnos zapremina

Postod Daniel » Subota, 24. Januar 2015, 16:10

Pošto je u pitanju drugi zadatak, njega ćemo u posebnoj temi.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Vule » Nedelja, 01. Mart 2015, 19:20

Pošto ne znam kako da ULam sliku, koristim se spoljašnjim linkom. (Originalno je slika PNG 56KB).
Šaljem pošto mislim da se ove veze kocka-tetraedar malo ljudi seti, a zna dosta olakšati rešavanje zadatka.
Takođe se koristi 3D simplex, a simplexa se takođe malo ljudi seti, mada i oni znaju dosta olakšati rešavanje zadataka.
(Možda jednom malo o nD simplexima. ;) )

Slika

Ne mora se koristiti 3D simplex jer je kocka ovim tetraedrom podeljena na 5 tetraedara, sam ovaj + četiri podudarna tetraedra čije su zapremine [inlmath]\frac{a^3}{6}[/inlmath]. Dakle zapremina traženog tetraedra [inlmath]=a^3-\frac{2a^3}{3}=\frac{a^3}{3}[/inlmath].

Vule
--
Vule
Vule  OFFLINE

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 8 puta

Povratak na GEOMETRIJA