Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Priroda rešenja kvadratne jednačine

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Priroda rešenja kvadratne jednačine

Postod i.gvozdenovic » Nedelja, 06. Jul 2014, 12:09

Odrediti skup vrednosti parametra [inlmath]m[/inlmath] za koje su rešenja jednačine veća od [inlmath]1[/inlmath]:
[dispmath]x^2+(m-4)\cdot x+4=0[/dispmath]
Rešenje je [inlmath](-1,0][/inlmath]
Može li samo mala pomoć oko rešavanja, samo koji uslovi? [inlmath]D>0[/inlmath], i vijetove formule veće od nule, ali mora da postoji još nešto? Možda teme?

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Priroda rešenja kvadratne jednačine

Postod Miladin Jovic » Nedelja, 06. Jul 2014, 12:53

Ima tu malo vise uslova. Da neki proizvoljan broj [inlmath]\alpha[/inlmath] ne pripada intervalu realnih korena, neophodno je sledece :
[inlmath]a\alpha^2+b\alpha+c>0[/inlmath] i [inlmath]a>0[/inlmath]. E dalje, da bi koreni bili veci od jedan, neophodno je da se jedinica nalazi sa leve strane tog intervala, tj. [inlmath]1<-\frac{b}{2a}[/inlmath]. I na kraju, da bi osigurali da su koreni date jednacine realni,neophodno je da [inlmath]D\ge 0[/inlmath].
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 243 puta
Pohvaljen: 138 puta

Postod Dzenan » Nedelja, 06. Jul 2014, 12:58

[inlmath]x_1>1\\
x_2>1[/inlmath]

[inlmath]x_1+x_2>2\\
x_1\cdot x_2>1[/inlmath]
Dzenan  OFFLINE

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 3 puta

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 06. Jul 2014, 15:20

@Miladin, svi uslovi koje si naveo ispunjeni su u ovakvom slučaju:

parabola.png
parabola.png (1.23 KiB) Pogledano 2705 puta

ali ipak nisu oba rešenja veća od jedinice. :) Prema tome, nešto tu ipak fali. ;)

@Dzenan, evo ti kontraprimer:
[dispmath]x_{1,2}=3\pm\sqrt 5[/dispmath]
Zbir ovih rešenja je veći od [inlmath]2[/inlmath], a njihov proizvod je veći od [inlmath]1[/inlmath], znači, ispunjavaju uslove koje si napisao. Pa, ipak, manje rešenje, [inlmath]3-\sqrt 5[/inlmath], nije veće od [inlmath]1[/inlmath]. Znači, uslovi koje si napisao ne osiguravaju to da su oba rešenja veća od jedinice. :)

Pošto se kaže da rešenja treba da budu veća od [inlmath]1[/inlmath], podrazumeva se da rešenja treba da budu realna, jer u kompleksnom domenu „veće od [inlmath]1[/inlmath]“ ne bi imalo smisao. Pri tome, dopušteno je da rešenje bude i jedno dvostruko, pri čemu ono mora biti veće od [inlmath]1[/inlmath]. Znači, diskriminanta treba da bude veća od nule, ali sme da bude i jednaka nuli: [inlmath]D\ge 0[/inlmath].

Zatim, neophodno je da ono rešenje koje ima manju vrednost, a to je [inlmath]\frac{-b-\sqrt{b^2-4ac}}{2a}[/inlmath], bude veće od [inlmath]1[/inlmath] (čim je manje rešenje veće od [inlmath]1[/inlmath], automatski je tada i veće rešenje veće od [inlmath]1[/inlmath]):
[dispmath]\frac{-b-\sqrt{b^2-4ac}}{2a}>1[/dispmath][dispmath]\frac{4-m-\sqrt{\left(m-4\right)^2-16}}{2}>1[/dispmath][dispmath]\cdots[/dispmath]
odakle se dobije [inlmath]m\in\left(-1,0\right][/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod i.gvozdenovic » Nedelja, 06. Jul 2014, 16:05

@Daniel
Hvala na pomoći, to je to, video sam da u gornjim rešenjima nešto ne štima, pa sam sačekao da još neko odgovori. :)
Hvala još jednom. :)

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Miladin Jovic » Nedelja, 06. Jul 2014, 16:14

Ja i sa ovim uslovima dobijam resenje kako treba. Imamo [inlmath]m>-1[/inlmath], [inlmath]m<2[/inlmath] i [inlmath]m\in (-\infty,0]\cup [8,+\infty)[/inlmath] Presek valjda daje resenje. Ali to je onda puka slucajnost. Ako ti nije problem, koji uslov mi nedostaje ili gde gresim?
Zaslužni forumaš

Postod Daniel » Nedelja, 06. Jul 2014, 16:34

Da, njihov presek daje tačno rešenje. Ali, nisam baš shvatio na koji način si došao do uslova [inlmath]m>-1[/inlmath].
Jasno mi je da si do uslova [inlmath]m<2[/inlmath] došao iz [inlmath]1<-\frac{b}{2a}[/inlmath], kao i da si do uslova [inlmath]m\in\left(-\infty,0\right]\cup\left[8,+\infty\right)[/inlmath] došao iz [inlmath]D\ge 0[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Miladin Jovic » Nedelja, 06. Jul 2014, 16:54

Daniel je napisao:Da, njihov presek daje tačno rešenje. Ali, nisam baš shvatio na koji način si došao do uslova [inlmath]m>-1[/inlmath]

Pa iz činjenice da je ovde
[inlmath]\alpha=1[/inlmath]. I to sam zamenio u uslov koji sam prvo napisao [inlmath]a\alpha^2+b\alpha+c>0[/inlmath].
Zaslužni forumaš

Postod Daniel » Nedelja, 06. Jul 2014, 17:24

Aha, sad shvatam tvoj postupak, izvini zbog nesporazuma. :) Da, može se onda raditi i na taj način koji si predložio.
Onom skicom grafika koju sam pokazao nisam obuhvatio i taj prvi uslov koji si postavio – da jedinica ne pripada intervalu ograničenom rešenjima – zato što taj uslov nisam bio razumeo. Sorry još jednom zbog zabune.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Miladin Jovic » Nedelja, 06. Jul 2014, 19:30

Nema na čemu da se izvinjavaš :) I onako je tvoj postupak lakši i razumljiviji. Ja sam ovaj način video u jednoj zbirci.
Zaslužni forumaš

Sledeća

Povratak na ALGEBRA