Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ TRIGONOMETRIJA

Razne trigonometrijske nejednacine

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Re: Razne trigonometrijske nejednacine

Postod Morpheus » Sreda, 02. Jul 2014, 22:21

... :facepalm: Mada ovo je primer kojeg sam se setio prvog za problem koji imam, a sad sam nasao taj zadatak:
[dispmath]\sin 3x<\sin x[/dispmath][dispmath]\sin 3x-\sin x<0[/dispmath][dispmath]2\sin x\cos 2x<0[/dispmath]
kako dalje? ja sam radio ali negde sam se zapetljao :)
edit: greska ispravljena

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Sreda, 02. Jul 2014, 22:30

Dalje ide šablonski... posavljaš uslove [inlmath]\left(\sin x>0\;\land\;\cos 2x<0\right)\;\lor\;\left(\sin x<0\;\land\;\cos 2x>0\right)[/inlmath]...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Morpheus » Sreda, 02. Jul 2014, 22:46

Ma znam to... Ali resenja ne mogu dobra da dobijem kad radim tako...

Zahvalio se: 7 puta

Postod Daniel » Četvrtak, 03. Jul 2014, 00:29

Pa, ne znam šta da ti odgovorim kad je pitanje tako uopšteno... :unsure: Da si priložio svoj postupak, mogao bih tačno da ti kažem, e greška ti je tu i tu...
Uglavnom, radiš odvojeno za prvi i za drugi slučaj, nakon čega odrediš njihovu uniju. Npr. za prvi slučaj, [inlmath]\sin x>0\;\land\;\cos 2x<0[/inlmath], odrediš s trigonometrijske kružnice rešenja po [inlmath]x[/inlmath] iz nejednačine [inlmath]\sin x>0[/inlmath], zatim iz nejednačine [inlmath]\cos 2x<0[/inlmath] rešenja po [inlmath]2x[/inlmath], iz čega zatim nađeš i rešenja po [inlmath]x[/inlmath], ucrtaš i jedne i druge intervale rešenja po [inlmath]x[/inlmath] u trigonometrijsku kružnicu i nađeš njihove preseke... Isto to i za drugi slučaj...

Kažem, najbolje da napišeš kako si radio, makar i samo s međukoracima, ili bar da napišeš rešenje koje si dobio...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Patuljak94 » Nedelja, 07. Septembar 2014, 17:09

[dispmath]3\sin(2x-3)>-\sqrt 7[/dispmath]
Da li moze neko da mi pomogne? :)
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 07. Septembar 2014, 17:19, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latex-kôda

Zahvalio se: 0 puta

Postod Daniel » Nedelja, 07. Septembar 2014, 17:19

Može, ako kažeš šta tačno treba u ovom zadatku da ti se pomogne, tj. u kom koraku je došlo do problema. :) Tačka 6. Pravilnika.

Uputio bih te da se upoznaš i s ostalim pravilima, konkretno s tačkom 13. (upotreba Latex-a). Korigovao sam sad, al' da znaš radi budućih postova.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Patuljak94 » Ponedeljak, 08. Septembar 2014, 01:08

Aha, nova sam ovde. I izvinjavam se :D Procitacu malo datealjnije. Trebala bi mi ideja za resavanje zadatka. Znam da krenem, tj da podelim sa [inlmath]3[/inlmath] i onda dobijem sa desne strane izraza [inlmath]-0,8819\ldots[/inlmath] Sto znaci da je na intervalu izmedju [inlmath]-1[/inlmath] i [inlmath]1[/inlmath], i da treba da resavam..Ali ne znam kako..Pa ako moze pomoc oko toga. :)

Postod Patuljak94 » Ponedeljak, 08. Septembar 2014, 01:18

Zaboravila sam da naglasim da ne smem da koristim digitron pri resavanju ovog zadatka..

Postod Daniel » Ponedeljak, 08. Septembar 2014, 01:57

[inlmath]-\frac{\sqrt 7}{3}[/inlmath] ne spada u vrednosti sinusa za karakteristične uglove, tako da to ne možeš napisati drugačije nego kao [inlmath]\arcsin\left(-\frac{\sqrt 7}{3}\right)[/inlmath].
Pre svega, ne treba ti digitron da bi se uverila da je [inlmath]-\frac{\sqrt 7}{3}\le 1[/inlmath]. Pošto je [inlmath]7<9[/inlmath] a kvadratni koren je rastuća funkcija, korenovanjem se ne menja smer znaka nejednakosti:
[dispmath]7<9\quad\Rightarrow\quad\sqrt 7<\sqrt 9=3\quad\Rightarrow\quad\sqrt 7<3[/dispmath]
Kad obe strane podelimo sa [inlmath]3[/inlmath],
[dispmath]\frac{\sqrt 7}{3}<1[/dispmath]
Množenjem obe strane sa [inlmath]-1[/inlmath] menja se smer znaka nejednakosti:
[dispmath]-\frac{\sqrt 7}{3}>-1[/dispmath]
Dakle, iz [inlmath]3\sin\left(2x-3\right)>-\sqrt 7[/inlmath] jedino možemo napisati, posmatrajući na trigonometrijskoj kružnici oblast uglova (na slici obeležena zeleno) za koje nejednakost važi,

trigonometrijska kruznica.png
trigonometrijska kruznica.png (1.14 KiB) Pogledano 1477 puta

[dispmath]-\arcsin\frac{\sqrt 7}{3}+2k\pi<2x-3<\pi+\arcsin\frac{\sqrt 7}{3}+2k\pi[/dispmath][dispmath]\enclose{box}{\frac{3-\arcsin\frac{\sqrt 7}{3}}{2}+k\pi<x<\frac{3+\pi+\arcsin\frac{\sqrt 7}{3}}{2}+k\pi}[/dispmath]
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Patuljak94 » Ponedeljak, 08. Septembar 2014, 08:19

Hvala puno. :)

Prethodna

Povratak na TRIGONOMETRIJA