1. Izračunati površinu i zapreminu tako dobijenog tijela ('trapeza')
2. U kom odnosu stoje zapremine tog tela sa telom dobijenim ratacijom oko duže osnovice.
Bio bih vam zahvalan ako biste mi mogli pomoći. Ovaj zadatak mi je stvarno hitno potreban.

Valencia je napisao:Ja se ispričavam , nisam pročitao pravilnike, sada sam upoznat sa time.
Valencia je napisao:Poslao sam vam sliku gdje se može vidjeti da rotiranjem pravouglog trapeza oko kraće ivice dobijamo zarubljenu kupu.
Na osnovu tog objekta ja sam izračunao površinu.
Profesor mi je rekao da zadatak nije tačan , dobro sam počeo, dobro sam nacrtao , ali rješenja nisu tačna , vjerovatno sam pogriješio formule, ne znam? Nasam se da mi možete pomoći.
Valencia je napisao:Drugi zadatak glasi u kom odnosu stoje zapremine tijela dobivenih oko kraće ivice i oko duže ivice?
Ovdje sam izračunao samo zapreminu figure dobivene rotacijom oko kraće ivice. Nisam znao izračunati drugu figuru dobivenu rotacijom oko duže ivice.
'Nekakvom' svojom logikom sa zaključio da obje figure imaju istu zapreminu .
Bilo kakva pomoć je dobro došla.

Gamma je napisao:E sada drugi dio je problem ako možeš da pojasniš da li je upitanju duža osnovica ili ivica?
Kakvu formulu je potrebno koristiti za dobijanje zapremine tijela dobivenog rotacijom oko duže osnoviceDaniel je napisao:Rotacijom pravouglog trapeza oko duže osnovice dobija se telo koje se sastoji od valjka i od kupe, pri čemu se osnova kupe poklapa s jednom od dve osnove valjka...
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju