Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Dokazati da je trougao jednakokraki

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Dokazati da je trougao jednakokraki

Postod Sinisa » Nedelja, 15. Februar 2015, 19:22

Ako u trouglu [inlmath]ABC[/inlmath] vazi jednakost [inlmath]a=2b\cdot\cos\gamma[/inlmath] , dokazati da je on jednakokraki...

nemam ideju kako da zapocnem ovaj zadatak, vjerovatno treba iskoristiti kosinusnu teoremu ili tako nesta... :(
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Dokazati da je trougao jednakokraki

Postod Gamma » Nedelja, 15. Februar 2015, 20:47

Koliko ja znam dokaz da je trougao jednakokraki svodi se na to da treba dokazati da postoje dva jednaka ugla u tom trouglu.Treba da se izjednači [inlmath]\cos\alpha=\cos\gamma[/inlmath].Ili možda čak jednostavnije treba dokazati da je [inlmath]a=b[/inlmath].Mislim da se ovo radi preko kosinusne toreme.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Sinisa » Nedelja, 15. Februar 2015, 22:01

Mislim da se ovde mora dokazati da je [inlmath]c=b[/inlmath]... zato sto [inlmath]\cos=\frac{a}{2b}[/inlmath] a to je moguce samo kada visina iz tacke [inlmath]A[/inlmath] polovi stranicu [inlmath]a[/inlmath]... a to je moguce samo kod jednakokrakog i jednakostranicnog trougla... a sada moramo dokazati da on nije jednakostranicni... :o
Sinisa  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 16. Februar 2015, 00:12

Ma, kosinusna teorema, bre... :)
[dispmath]c^2=a^2+b^2-2ab\cos\gamma=a^2+b^2-a\cdot\underbrace{2b\cos\gamma}_a=\cancel{a^2}+b^2-\cancel{a^2}=b^2\quad\overset{c>0\\b>0}{=\!\Longrightarrow}\quad c=b[/dispmath]
Sramota koliko je lako... :P
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Gamma » Ponedeljak, 16. Februar 2015, 13:59

Ne mogu da vjerujem da je ovako jednostavno :shock: Sve se može uraditi u jednome redu.Je li i ovo zadatak s prijemnog?
Gamma  OFFLINE

Postod Sinisa » Ponedeljak, 16. Februar 2015, 14:05

najgore je sto sam ja pretpostavljao da treba koristiti kosinusnu teoremu i shvatio da treba dokazati da je [inlmath]c=b[/inlmath] ... :( ali opet ako taj ugao ima [inlmath]60[/inlmath] stepeni trougao je jednakostranicni...

da, ovo je zadatak sa prijemnog ispita
Sinisa  OFFLINE

• +1

Postod Gamma » Ponedeljak, 16. Februar 2015, 14:46

Mislim da sam ti već govorio. Aj ako ti nije prblem za svaki zadatak sa prijemnoga napiši izvor (fax,grad,smjer,broja zadataka,godina itd..).Tako je dosta preglednije i ja radim tako.
Gamma  OFFLINE

Povratak na GEOMETRIJA