Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ GEOMETRIJA

Povrsina trougla

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Povrsina trougla

Postod kristinaaa » Petak, 13. Mart 2015, 21:06

Neka je [inlmath]CD[/inlmath] tezisna duz trougla [inlmath]ABC[/inlmath] i neka je [inlmath]BC=12\mbox{ cm}[/inlmath], [inlmath]AC=20\mbox{ sm}[/inlmath] i [inlmath]CD=2\sqrt{19}[/inlmath]. Povrsina trougla [inlmath]ABC[/inlmath] je:

da li ovde postoji neki obrazac koji bih mogla da iskoristim i da izracunam povrsinu uz pomoc tezisnih duzi ?
Poslednji put menjao Daniel dana Subota, 14. Mart 2015, 00:19, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latex-a (tačka 13. Pravilnika!)

Zahvalio se: 81 puta
Pohvaljen: 6 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Povrsina trougla

Postod Stefanowsky » Petak, 13. Mart 2015, 23:05

Evo sta meni pada na pamet:
Posmatraj trouglove [inlmath]ACD[/inlmath] i [inlmath]BDC[/inlmath]. Posto je [inlmath]AD=DB[/inlmath] a [inlmath]\angle(BDC)=180^\circ-\angle(ADC)[/inlmath] preko kosinusne teoreme za ta dva trougla dobijamo:
[dispmath]AC^2=AD^2+CD^2-2\cdot CD\cdot AD\cos\angle(ADC)\\
BC^2=BD^2+CD^2-2\cdot CD\cdot BD\cos\big(180^\circ-\angle(BDC)\big)[/dispmath]
Kako je [inlmath]\cos\big(180^\circ-\angle(BDC)\big)=-\cos\angle(ADC)[/inlmath] sabiranjem date dve jednakosti dobijamo:
[dispmath]AC^2+BC^2=2\cdot CD^2+AD^2+BD^2[/dispmath]
Odatle je [inlmath]AD=BD=14\mbox{ cm}[/inlmath]
Preko Heronovog obrasca se dobija povrsina:
[dispmath]P=\sqrt{s(s-AC)(s-AB)(s-BC)}[/dispmath]
gde je [inlmath]s=\frac{AB+BC+CA}{2}[/inlmath]
"Let us learn to dream, gentlemen, then perhaps we shall find the truth... But let us beware of publishing our dreams till they have been tested by waking understanding."
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 10 puta
Pohvaljen: 25 puta

Postod Gamma » Subota, 14. Mart 2015, 18:16

Pošto je već rječ o površini ja sam išao na fazon da preko sinusa ugla i dvije stranice izračunam površinu. Naravno za [inlmath]\cos ACD[/inlmath] dobijem rezultat veći od [inlmath]1[/inlmath].U računu ne vidim nigdje grešku. Ali možda sam ovde pogriješio. Pošto imamo težišnu duž znamo da onda dijeli strancu da dva jednaka dijela. Pitanje je da li je ugao [inlmath]ACB[/inlmath] dva puta veći od ugla [inlmath]ACD[/inlmath] i [inlmath]DCB[/inlmath]?
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Sinisa » Subota, 14. Mart 2015, 18:32

ova tvoja tvrdnja bi bila tacna kada bi u pitanju bio jednakokraki trougao(a nije jednakokraki trougao)... a ova duz samo polovi jednu stranicu, ona nije visina na tu stranicu...(nije pravougli trougao pa ne mozes izracunati sinus)
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Subota, 14. Mart 2015, 19:59

Ko je rekao da je težišnica visina?Neću računati visinu preko pravouglog trougla već preko kosinusne toreme izračunam kosinus ugla [inlmath]ACB[/inlmath] pa preko kosinusa izračunam sinus pa tek onda površinu preko formule [inlmath]P=\frac{ab}{2}\sin\alpha[/inlmath]. Mada na slici je izgledalo tako i ako nije jednakokraki trougao .
Gamma  OFFLINE

Postod desideri » Subota, 14. Mart 2015, 20:27

Ovde je [inlmath]AD=18[/inlmath] kao i [inlmath]BD[/inlmath]. Nepoznata stranica trougla je dakle [inlmath]36[/inlmath]. Ovo zato što je trougao [inlmath]ADC[/inlmath] pravougli. Proverite. Kako biste došli do toga? Prosto je.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Gamma » Subota, 14. Mart 2015, 20:33

U pravu si da težišnica ne dijeli ugao na dva jednaka dijela. A ovo ostalo mi nije jasno kakav pravougli trougao?
desideri je napisao:Ovo zato što je trougao [inlmath]ADC[/inlmath] pravougli

Možeš li da pojasniš kako si zaključio da je pravougli? Sa skice nisi sigurno.
Gamma  OFFLINE

• +1

Postod Sinisa » Subota, 14. Mart 2015, 20:39

Pitanje je da li je ugao [inlmath]ACB[/inlmath] dva puta veći od ugla [inlmath]ACD[/inlmath] i [inlmath]DCB[/inlmath]?

- ovo je moguce samo kad je u pitanju jednakokraki trougao... na to sam mislio kada sam ono rekao u prethodnom postu
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Subota, 14. Mart 2015, 20:43

Dobro to mi je jasno. Ali nisi mi odgovorio na pitanje o pravouglom trouglu.
Gamma  OFFLINE

Postod desideri » Subota, 14. Mart 2015, 21:00

Pogrešio sam. Jeste da je [inlmath]\sqrt{20^2-\left(2\sqrt{19}\right)^2}=18[/inlmath] ali trougao [inlmath]ADC[/inlmath] nikako ne može biti pravougli. Biće da je Stefanowsky u pravu.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Sledeća

Povratak na GEOMETRIJA