Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Komisija od studenata elektrotehnike i matematike

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Komisija od studenata elektrotehnike i matematike

Postod Ilija » Petak, 27. Mart 2015, 23:25

Iz skupa od [inlmath]10[/inlmath] studenata, među kojima su samo jedan student elektrotehnike i samo jedan student matematike, biramo komisiju od [inlmath]6[/inlmath] članova, ali tako da ako je u komisiji student elektrotehnike, mora u toj komisiji biti i student matematike. Koliko se takvih komisija može obrazovati?

Znači imamo [inlmath]8[/inlmath] 'nekih' studenata, [inlmath]1[/inlmath] studenta elektrotehnike i [inlmath]1[/inlmath] studenta matematike.

Ovde sad imamo dva slučaja. Pošto se formira komisija od [inlmath]6[/inlmath] članova:
[inlmath]1)[/inlmath] u komisiji će biti [inlmath]4[/inlmath] 'neka' studenta, [inlmath]1[/inlmath] student elektrotehnike i [inlmath]1[/inlmath] student matematike;
[inlmath]2)[/inlmath] u komisiji će biti [inlmath]6[/inlmath] 'nekih' studenata.

Po nekoj mojoj logici ovde bi trebalo da idu kombinacije, ali preko njih ne dobijam tačan rezultat.
(Broj kombinacija za prvi mi je [inlmath]70[/inlmath], za drugi [inlmath]28[/inlmath], što je u zbiru [inlmath]98[/inlmath].) Očigledno mi fali neki deo.

Inače, odgovor je [inlmath]154[/inlmath] komisije.
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Komisija od studenata elektrotehnike i matematike

Postod Ilija » Petak, 27. Mart 2015, 23:33

Primetio sam, da sam zanemario slučaj da u komisiji imamo [inlmath]5[/inlmath] 'nekih' studenata i samo [inlmath]1[/inlmath] matematičara, što daje dodatnih [inlmath]56[/inlmath] kombinacija. :D
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

• +2

Postod desideri » Petak, 27. Mart 2015, 23:43

Sve pohvale za način na koji si postavio pitanje. Štaviše, sa ovom dopunom dao si i tačan odgovor :thumbup:
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +1

Postod Daniel » Petak, 27. Mart 2015, 23:43

Pridružujem se pohvalama. :thumbup:

A možeš raditi i na drugi način, tako što od ukupnog broja načina sastavljanja komisije, [inlmath]10\choose6[/inlmath], oduzmeš broj onih „nedozvoljenih“, u kojima se nalazi elektrotehničar a ne nalazi se matematičar, a takvih „nedozvoljenih“ načina ima [inlmath]8\choose5[/inlmath]. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na KOMBINATORIKA