Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Eksponencijalna nejednačina

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Eksponencijalna nejednačina

Postod andrijana_ » Subota, 30. Maj 2015, 22:22

Zadatak je sa prijemnog sa ETF-a 2006.
Skup svih vrednost [inlmath]x[/inlmath] za koje vazi nejednakost
[dispmath]\frac{20-8^{2\sqrt x+1}-64^{2\sqrt x}}{\left(2^x-1\right)\left(2^x-4\right)}>0[/dispmath]
je oblika (za neke realne brojeve [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] takve da je [inlmath]0<a<b<+\infty[/inlmath])?
Rešenje: [inlmath](a,b)[/inlmath]
Nije mi u potpunosti jasno šta se zahteva u zadatku. Ne uspevam ni da rešim ovu nejednačinu.
Pokušala sam da uvedem smenu i da sve svedem na [inlmath]2^\sqrt x[/inlmath], ali ne ide.
Ono što sam tako dobila je:
[dispmath]\frac{20-8t^6-t^2}{t^4-5t^2+4}>0[/dispmath]
Može pomoć da rešim ili neko pojašnjenje :)

Zahvalio se: 85 puta
Pohvaljen: 17 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Eksponencijalna nejednačina

Postod Gamma » Subota, 30. Maj 2015, 22:25

Rastavi nejednačinu na dva slučaja. Razlomak je veći od nule kada je i brojnik i nazivnik negativan ili pozitivan.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod andrijana_ » Subota, 30. Maj 2015, 22:29

Znam to, ali skoro sam pa sigurna da ovo nije tačno. A i ne znam šta cu sa ovim stepenima...

Postod Sinisa » Subota, 30. Maj 2015, 22:32

stavi smjenu [inlmath]t=8^{2\sqrt x}[/inlmath] i u brojiocu ces dobiti kvadratnu jednacinu... sada vidi kada je brojilac pozitivan a kada negativan, to isto uradi i za imenilac i onda trazi presjek skupova kada su i brojilac i imenilac negativni ili oba pozitivni :)
Poslednji put menjao Sinisa dana Subota, 30. Maj 2015, 22:34, izmenjena samo jedanput
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod andrijana_ » Subota, 30. Maj 2015, 22:34

A kako cu zbog imenioca, posto mi je dole [inlmath]2[/inlmath]? :kojik:

Postod Sinisa » Subota, 30. Maj 2015, 22:36

uvedi smjenu za brojilac, nadji rjesenja, iskoristi formulu [inlmath](x-x_1)(x-x_2)[/inlmath] i tada vrati smjenu... nakon toga koristi tabelu da rjesis nejednacinu

ovako ti je mozda jednostavnije za shvatiti, da je ne moras rastavljati na dva slucaja... bitno je samo da sve bude u obliku proizvoda
Sinisa  OFFLINE

Postod Gamma » Subota, 30. Maj 2015, 22:43

Za nazivnik ne treba ti nikakva smjena. U njemu imaš proizvod dva činioca. Poslije je sve lako, mislim odrediti kada je pozitivan i kada je negativan.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod andrijana_ » Subota, 30. Maj 2015, 23:20

@Siniša, probala sam kako si mi objasnio. Za brojilac dobijam dva rešenja to su [inlmath]-10[/inlmath] i [inlmath]2[/inlmath]. Prvo otpada. E sad, brojilac je pozitivan kada [inlmath]t\in(-10,2)[/inlmath] kada vratim smenu, kako da napisem interval, kada [inlmath]-10[/inlmath] otpada?

Postod Sinisa » Nedelja, 31. Maj 2015, 08:47

[inlmath]x[/inlmath] se nalazi pod korijenom, [inlmath]x\ge0\;\Rightarrow\;t\ge1[/inlmath], uradis presjek tog intervala [inlmath]t[/inlmath] sa ovim skupovima...
[dispmath]t\in[1,2)\\
t=8^{2\sqrt x}\\
1=8^{2\sqrt x}\\
x=0[/dispmath]
[dispmath]2=8^{2\sqrt x}\\
2\sqrt x=\frac{1}{3}\\
x=\frac{1}{36}[/dispmath]
[dispmath]x\in\left[0,\frac{1}{36}\right)[/dispmath]
sada ovo rastavi preko formule [inlmath]a(x-x_1)(x-x_2),\;a<0[/inlmath]
Sinisa  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 01. Jun 2015, 02:04

Možeš razmišljati i ovako:

Nakon faktorisanja brojioca, treba da se dobije sledeći oblik nejednačine:
[dispmath]\frac{-\left(8^{2\sqrt x}+10\right)\left(8^{2\sqrt x}-2\right)}{\left(2^x-1\right)\left(2^x-4\right)}>0[/dispmath]
Faktor [inlmath]\left(8^{2\sqrt x}+10\right)[/inlmath] je uvek veći od nule, a pošto je [inlmath]x>0[/inlmath] (da bi nejednačina bila definisana), takođe je i faktor [inlmath]\left(2^x-1\right)[/inlmath] uvek veći od nule. Ti faktori, pošto su uvek pozitivni, nemaju uticaja na predznak izraza na levoj strani nejednačine, pa ih zato možemo i izostaviti, nakon čega se nejednačina svodi na
[dispmath]\frac{-\left(8^{2\sqrt x}-2\right)}{2^x-4}>0[/dispmath]
tj. na
[dispmath]\frac{8^{2\sqrt x}-2}{2^x-4}<0[/dispmath]
Rešenje ove nejednačine je [inlmath]x\in\left(\frac{1}{36},2\right)[/inlmath]. To rešenje je tipa [inlmath]x\in\left(a,b\right)[/inlmath], tj. [inlmath]x[/inlmath] pripada otvorenom intervalu, što je odgovor koji se tražio. Znači, rešenje nije tipa [inlmath]\left[a,b\right][/inlmath], [inlmath]\left(a,b\right][/inlmath], ili [inlmath]\left[a,b\right)[/inlmath], već tipa [inlmath]\left(a,b\right)[/inlmath]. U tome je poetna pitanja.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na ALGEBRA